Šerpasi ušli u istoriju

21:15 16. 01. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

KATMANDU - Desetorica nepalskih Šerpasa ušli su danas u istoriju, jer su prvi uspeli da se tokom zime popnu na K2, drugi najviši vrh na svetu visok 8.611 metara.

Ove zime taj podvig je bezuspešno pokušalo da ostvari više desetina alpinista, a jedan Španac je i poginuo dok se spuštao u bazni logor.

K2 se nalazi na granici između Pakistana i Kine i samo 200 metara je niži od Mont Everesta, a alpinisti smatraju da je uspon na njega neuporedivo teži i izazovniji nego na najviši vrh sveta.

Pre 13 godina tu se desila jedna od najvećih tragedija u istoriji alpinizma, kada je lavina usmrtila 11 alpinista, preneo je BBC.

Alpinisti su K2 prvi put osvojili u julu 1954. godine, a prvi uspon tokom zime pokušan je 1987. Nakon toga je bilo jo nekoliko pokušaja, ali do danas niko nije uspeo da pređe kotu od 7.650 metara.

Šerpasi su neizostavni deo svake ekspedicije na K2 i Mont Everest i iako je njihov doprinos svakom usponu nemerljiv, slava je uvek pripadala drugim članovima ekipa.

"Već decenijama Šerpasi pomažu strancima da osvoje Himalaje, ali ne dobijaju priznanje koje zaslužuju. Sada smo to sami ostvarili", rekao je Kami Rita, Šerpas koji drži rekord sa 24 uspona na Mont Everest. (kraj) is/dpv

Share: