Održite tradiciju u životu!

00:01 18. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Dok su u Republici Irskoj i Severnoj Irskoj ove godine zabranjene sve manifestacije povodom nacionalnog praznika Dana svetog Patrika, u Njujorku su olabavljene protivpandemijske mere da bi na Menhetnu bila održana manja parada, čije je učesnike ispred Katedrale svetog Patrika pozdravio kardinal Timoti Dolan porukom: "Održite tradiciju u životu!"

Irci, i poštovaoci irske kulture, u sredu su širom sveta obeležili jedan od najveselijih verskih praznika, čija je tradicija starija od jednog milenijuma. 

Njujork je prošle godine bio sasvim zaključan, pa je ovogodšnje slavlje prošlo u nadi da će naredne godine proslava biti masovna kao nekada i bez ikakvih ograničenja. Tim više što u SAD živi više ljudi irskog porekla, nego što Irska ima stanovnika.

Lokalne vlasti dozvolile su da Katedrala svetog Patrika bude otvorena sa četvrtinom kapaciteta, uz nošenje zaštitne maske za lice, a misa je prenošena uživo.

Malobrojni učesnici parade odali su počast radnicima i svima koji su na prvoj liniji aktuelne odbrane od korona virusa, a podsetili su i na dvadesetogodišnjicu napada na Svetski trgovinski centar, koja će biti 11. septembra ove godine, navodi portal Nujork dejli njuz.Borbeni 69. puk Nacionalne garde, koji je prvobitno bio policijska jedinica za irske migrante, u Njujorku je je tradicionalno, od 1851. godine, počastvovan time da vodi paradu povodom Dana svetog Patrika na Petoj aveniji, a ni ovaj put njihovi predstavnici nisu izostali. 

Vlasnicima irskih pabova i restorana dozvoljeno je da rade uveče, ali su vlasti saopštile da će sprovođenje ograničenja kapaciteta biti strogo nadgledano. 

Na ovaj praznik irske porodice ujutru idu na misu, služi se pivo i tradicionalna jela od kupusa i slanine, popodne je slavlje i tradicionalni ples. Svuda dominira zelena boja, a simbol praznika je trolisna detelina, kao znamen svetog trojstva i hrišćanstva koje je Ircima doneo Sveti Patrik. 

Ove godine u Republici Irskoj i Severnoj Irskoj su zabranjene sve tradicionalne manifestacije, radi sprečavanja širenja kovid zaraze. U Severnoj Irskoj dodatne policijske snage su angažovane za razbijanje ilegalnih proslava, s posebnim osvrtom na studentske kampuse u Belfastu.

U Dablinu, prestonici Republike Irske, zabranjen je protest u centru grada, policija je patrolirala glavnim ulicama u svim gradovima. Praznik je obeležen igrom dronova.Reč je o svetlosnom spektaklu tokom kog su 500 dronova na nebu isrctavali simbole Irske, poruke nade i ljubavi, a ključna poruka bila je: Ja volim Irsku!

U čast irskog nacionalnog praznika već deceniju poznate zgrade ili znamenitosti širom sveta budu obojene u zeleno, a ove godine učešće je uzelo 66 država sa oko 700 objekata.Neki od njih su zgrada opere u Sidneju, krivi toranj u Pizi, solarna žirafa u Mozambiku ili Iskrivljena sauna na jezeru u Finskoj. (kraj) dep

Share: