Rotirajuća kuća

13:21 09. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Sedamdesetogodišnji privatni preduzetnik u penziji Vojin Kusić iz Srpca u Bosni i Hercegovini uskoro će useliti u kuću čiji je idejni tvorac, arhitekta i glavni izvodjač radova, a koja je sama po sebi atrakcija jer se okreće oko svoje ose.

Na ideju da sagradi ovakvu kući došao je pre pola veka kada je na železničkoj stanici video kako se parkiraju lokomotive i vozovi. 

"Sve sam zamislio u svojoj glavi i pre nekoliko godina počeo sa izgradnjom. Svaki slobodan trenutak, čak i noću, koristio sam da osmišljavam i realizujem ovaj projekat. Valjalo je nabaviti potreban materijal, uglavnom drvo, meriti, rezati, ugrađivati. Samo tamo gde je bilo neizbežno upotrebljavao sam beton i gvožđe. I evo, hvala bogu, preostali su još samo sitniji unutrašnji zanatski radovi i kuća će biti u funkciji", ispričao je Kusić, prenela je BN televizija. 

Objekat se nalazi na šestougaonom temelju sa dvanaest valjaka iz starog vojnog transportera. Tu su ležajevi i zupčanici, sa motorom velike snage sa reduktorom brzine. Platforma može bez problema izdržati teret od 20 tona, ali za sada kuća od 120 kvadratnih metara teška je oko šest, a po okončanju radova imaće oko sedam tona. (kraj) dep

 
 
Share: