Sportisti i kanabis

21:01 13. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Dok se Nemačka priprema za legalizaciju marihuane, postavlja se pitanje hoće li je koristiti i sportisti. Stručnjak za doping Hajo Zepelt (Seppelt) kaže da je kanabis "opravdano na spisku sredstava za doping".

"Može se pretpostaviti da se neće koristiti samo za uživanje", rekao je Zepelt u podkastu Bavarskog radija (BR).

Legalizacija je za sve punoletne stanovnike. Predlog zakona koji treba da usvoji parlament predviđa i da se kanabis u zakonu o narkoticima skine sa spiska zabranjenih supstanci.

Međutim, vrhunski sportisti ne treba da koriste marihuanu, ako je suditi prema rečima Zepelta.

Kanabis, kako je objasnio, "stvara blagu euforiju i deluje stimulativno, ali ujedno deluje i kao sedativ i povećeva rizik".

Konzumacijom kanabisa sportisti na takmičenjima mogu da steknu prednost nad rivalima, ocenio je Zepelt.

Bivši skijaš Feliks Nojrojter (Felix Neureuther), koji je voditelj podkasta, deli mišljenje Zepelta. "Kanabis za stanovništvo nije đavolja droga kakvom je mnogi smatraju", ali "u vrhunskom sportu naprosto stvara neravnopravne odnose".

Da se neka supstanca nađe na listi doping sredstava u načelu je, prema rečima Zepelta, potrebno da ispuni dva od tri preduslova.

Preduslovi su da supstanca povećava psihofizičke sposobnosti, da ugrožava zdravlje i da nije u skladu sa sportskom etikom. (kraj) dep/mk

Share: