Koncert za pamćenje

11:33 27. 06. 2024. FoNet | Desk

BOR - U hotelu “Jezero” na Borskom jezeru održano je nezaboravno muzičko-scensko veče kinesko-srpskog prijateljstva, a glavna zvezda večeri bio je profesor Dong Ðinming, virtuoz na istočnom muzičkom instrumentu “erhu”, poznatom i kao “kineska violina”, koji je nastupao sa kolegama iz Slovenije i lokalnim izvođačima.

Događaj, organizovan u saradnji sa Institutom “Konfučije” u Boru i kompanijom Serbia Zijin Copper, bio je pravi praznik za ljubitelje umetnosti i kulture.

Publika je imala priliku da uživa u spoju različitih muzičkih žanrova, jezika i jedinstvenih performansa.

Profesor Ðinming, istaknuti muzičar i zamenik dekana Fakulteta umetnosti i nauka Jangce u Nanjingu, Kina, oduševio je prisutne svojim ekspresivnim nastupom.

Izveo je kompozicije poput „Leptiri ljubavnici“, „Mesec iznad fontane“ i „Balada o severnom Henanu“.Profesor Ðinming je istakao da je prvi put u Boru i Srbiji, te da je balkanska muzika znatno drugačija od kineske, ali upravo ta različitost daje čar koju želi da približi kineskoj i srpskoj publici.

Veoma sam zahvalan Institutu Konfučije u Nišu i kompaniji Serbia Zijin Copper što su mi pružili priliku da sviram u Boru i predstavim kinesku muziku narodu Srbije. Zbog toga smo kolege iz Slovenije i ja nastupali sa velikim zadovoljstvom i strašću, rekao je Ðinming.

Vrhunac večeri bio je zajednički nastup kineskog virtuoza i ovog slovenačkog dvojca “Harmelogic”, s kojima nastupa već dve godine. Izveli su tradicionalne i savremene kompozicije, uključujući „Jasmin“, „Muzika u stilu Sinđanga“, kao i srpske pesme „Tamo Daleko“ i „Hajde Jano“.

Događaj je dodatno obogatila izvedba tradicionalne srpske narodne igre, koja je pokazala duh slavlja i zajedništva.

Marija Radovanović iz Bora izvela je kompoziciju “Če mja fost maj Drag pje lume” na flauti, a tokom večeri mogli su se čuti i zvuci harmonike, uz koje se igralo kolo i plesalo uz “Bela ćao”.

Veče je završeno kompozicijom „Divno veče“, koja je simbolično zaokružila celu manifestaciju.

Ovo muzičko veče predstavlja simbol dugogodišnjeg prijateljstva između Kine i Srbije, izjavio je gospodin Džang Jičeng, generalni menadžer za korporativnu odgovornost kompanije Serbia Zijin Copper i naglasio da se nada da će imati priliku da ovakve događaje organizuju i ubuduće. 

Kompanija Serbia Zijin Copper nastavlja da neguje i podržava kulturnu razmenu između Kine i Srbije, jačajući veze između dva naroda kroz umetnost i zajedničke projekte. (kraj) dep/dj

Share: