Taksi neprilagođen za kolica

13:39 11. 11. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Rezultati situacionog testiranja koje su članovi Udruženja studenata sa hendikepom sproveli 7. novembra pokazali su da taksi vozila u Beogradu nisu prilagođena korisnicima elektromotornih kolica, rekla je FoNetu studentkinja i učesnica testiranja Sofija Drašković.

Testiranje je podrazumevalo pozivanje tri taksi prevoznika u tri različita perioda dana - 10, 14 i 17 časova i poručivanje taksija.

Jedna za drugom učesnice testiranja korisnica kolica Sofija Drašković i Marina Lazić koja ne koristi kolica, pozivale su taksi i poručivale vozilo sa iste adrese na Studentskom trgu.

U dva od tri poziva, Drašković je dobila informaciju da taksi prevoznik ne poseduje u svom voznom parku vozilo koje je prilagođeno korisnicima elektromotornih kolica.

Takvo vozilo mora imati platformu, kako bi korisnik mogao u njega da uđe samim kolicima, zbog nemogućnosti da iz kolica samostalno ustane.

Sa druge strane, Lazić je oba puta uspela na prvi poziv da dobije vozilo i preveze se do željene destinacije.

U pozivu trećeg prevoznika u 17 časova, Drašković je dobila informaciju od prevoznika da kolega koji poseduje adekvatno vozilo tog dana ne radi, tako da ona nije mogla ni u trećem slučaju da koristi taksi prevoz.

Takođe, Lazić istovremeno nije mogla da dobije prevoz zbog preopterećenosti u saobraćajnom “špicu”.

“Nažalost, možemo da zaključimo da taksi u Beogradu nije prilagođen korisnicima kolica”, rekla je Drašković na kraju situacionog testiranja.

Ona je ukazala da je u mnogim državama to pitanje uređeno na različite načine.

“Postoje taksi preduzeća koja imaju posebno prilagođene kombije koji rade u okviru taksija i takvi su postojali do pre godinu dana u Beogradu, ali više ni oni ne postoje”, naglasila je Drašković.

Radi se o kombi prevozu korisnika elektromotornih kolica koji je pružao prevoznik Cargo.

To pitanje nedavno su pokrenuli gradski odbori Zeleno-levog kluba, Ujedinjenih i Demokratske stranke na sednici Skupštine grada.

Predlog da se na 300 taksi vozila uvede jedno koje će biti prilagođeno korisnicima elektromotornih kolica, Skupština nije usvojila, podsetila je Drašković.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić tada je rekao da je predlog odbijen jer o toj temi treba posebno razmisliti i napraviti plan, a ne iskorišćavati je u političke svrhe. (kraj) vip/kt/dj

Share: