Danteu u čast

11:25 15. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Nedelja italijanskog jezika u svetu,sa temom „Dante, italijanski jezik“ biće održana od 18. do 24. oktobra, saopštili su organizatori.

Nedelja italijanskog jezika u svetu jeste manifestacija koju svake godine u oktobru diplomatska mreža Italije i mreža Italijanskih instituta za kulturu obeležava bogatim kulturnim programom čiji je fokus na širenju italijanskog jezika i predstavlja vodilju za organizaciju brojnih aktivnosti posvećenih vrhunskom pesniku Danteu povodom 700 godina od njegove smrti .

Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstaviće izložbu „Šuma i zvezde“ Frančeska Amorozina, omaž ovog italijanskog fotografa neiscrpnoj inspiraciji koju pruža Danteova „Božanstvena komedija“.

„Šuma i zvezde“ sadrži različite projekte ovog italijanskog fotografa koji se vezuju za Danteov put kroz zagrobni svet.

Put počinje u Paklu „Knjigom komande“, pričom o lovu na veštice u severnoj Italiji i njihovoj čuvenoj knjizi o crnoj magiji; nastavlja se mračnim, zastrašujućim slikama projekta „Index Librorum Prohibitorum“ koji prikazuje knjige zabranjene od strane katoličke crkve; završava se delom „Daimon“, povezanim sa reinkarnacijom duša, što predstavlja prelaz ka sledećem delu.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 18. oktobra, u 18.30 časova uz maksimalan dozvoljen broj od 25 posetilaca u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

U slučaju većeg broja zainteresovanih posetilaca, svima će biti omogućen ulazak na izložbu u manjim grupama nakon otvaranja.

"Ljubav i plemenito srce su isto“. Lectura Dantis biće predstavljeni 21. oktobra, u 18 sati u Institutu.

Događaj je realizovan u saradnji sa Ambasadom Švajcarske Konfederacije u Srbiji i sa Katedrom za italijanski jezik i književnost Univerziteta u Beogradu.

Onlajn takmičenje „Dante, italijanski jezik“ biće biti pokrenuto na društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu. Takmičenje je otvoreno za sve a sastoji se u slanju kratkog video-snimka (u trajanju do 60 sekundi) ili teksta (do 200 reči) na italijanskom ili srpskom na temu „Dante, italijanski jezik“.

Na društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu biće objavljeni i brojni onlajn sadržaji koje je Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije ustupilo povodom Nedelje italijanskog jezika u svetu. (kraj) dep

Share: