Ulaganje od 7,5 milijardi dolara

17:02 21. 10. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Kompanija Rio Tinto saopštila je danas da je pokrenula plan za ulaganje 7,5 milijardi dolara u poslovne aktivnosti, koje imaju za cilj smanjenje emisije ugljenika za 50 odsto do 2030. godine.

Proizvođači čelika i gvozdene rude nastoje da smanje emisiju ugljenika u skladu sa globalnim klimatskim obavezama do 2050. godine, a kompanija Rio Tinto nastoji da prepolovi svoj opseg direktnih i određenih vrsta indirektnih emisija gasova do kraja decenije.

Kompanija Rio Tinto je definisala jasan cilj za 2025. godinu - smanjenje emisije ugljenika od 15 odsto u odnosu na nivo iz 2018. godine, pet godina brže od ranije postavljenih ciljeva.

U saopštenju se navodi da će Rio Tinto nastaviti da razvija tehnologije poput ELISISTM za aluminijum bez ugljenika i više načina za proizvodnju "zelenog" čelika.

Kako bi dekarbonizirao proizvodnju rude čelika, Rio Tinto planira da ugradi jedan gigavat (GV) solarne i vetro-električne energije, u nameri da zameni proizvodnju energije na gas.

Namere su i da se dekarbonizuju topionice aluminijuma Boine Island i Tomago u Australiji, za šta će biti potrebno oko 5 GV solarne i vetro-električne energije.

Rio Tinto nastavlja i da testira novu tehnologiju koja bi koristila biomasu umesto koksnog uglja u procesu proizvodnje čelika u cilju smanjenja industrijske emisije ugljenika, dodaje se u saopštenju.  (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: