Prvo gejming selo u Srbiji

15:08 22. 12. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Srbija uskoro dobija prvo namenski građeno Gejming selo i gejming arenu na svetu koja će imati 10.000 mesta i koristiće se za organizaciju velikih svetskih e-sport i sportskih turnira, najavila je eSport produkcijska kuća Relog Media u Paviljonu Srbije na Expo 2020 Dubai.

Relog Media je zajedno sa TV Arena Esportom predstavila projekat izgradnje prvog Gejming sela (Gaming village) u Srbiji i na svetu, koji će uskoro biti otvoren i dostupan za organizaciju najvećih svetskih e-sport turnira, saopšteno je iz Paviljona Srbije u Dubaiju.

U svom sastavu Gejming selo će, kako je najavljeno, imati poslovni prostor, Fakultet za e-sport i gejming, upravnu zgradu, hotel sa pet zvezdica koji će imati 300 luksuzno opremljenih soba, kafiće i restorane kao i veliki spa centar i olimpijski bazen.

Osnivač i generalni direktor Relog media Milutin Pećić ocenio je da je važno da Srbija zauzme svoje mesto u "najbrže rastućoj industriji na svetu".

"Gejming je druga najveća industrija na svetu – odmah posle vojne, dok na svetskom nivou gejming zarađuje više nego filmska i muzička industrija zajedno", rekao je Pećić i najavio da će njegova kompanija sledeće godine organizovati četiri turnira.

"Oni će doprineti rastu ekonomije, ali i većoj turističkoj vidljivosti naše zemlje. Otvaranjem Gejming sela, Srbija se pozicionira ne samo kao regionalni, već i svetski lider u ovoj oblasti", rekao je Pećić.

U Paviljonu Srbije danas su gostovala tri najpopularnija igrača srpske i regionalne e-sport scene, G2 Niko, G2 Hunter i analitičar Ynk, koji su, kako se ističe u saopštenju, učestvovali na tribini posvećenoj razvoju i popularizaciji e-sporta, a publika je imala ekskluzivnu mogućnost i da se takmiči sa njima.

Gejming industrija u Srbiji je, kako su naveli, u 2020. godini prihodovala 120 miliona dolara, a beleži godišnju stopu rasta od 20 odsto i nastavlja da raste uprkos pademiji, dok grube procene kažu da između 150.000 i 350.000 ljudi u Srbiji prate e-sport. (kraj) mr/dj

Share: