Besplatno sticanje znanja

15:03 29. 12. 2021. FoNet

BEOGRAD - Kompanija Microsoft saopštila je da nastavlja besplatnu globalnu inicijativu za sticanje digitalnih znanja i veština do kraja juna 2022. godine.

Na platformama LinkedIn Learning, Microsoft Learn i GitHub Learning Lab, se mogu pronaći svi potrebni edukativni materijali za 10 najtraženijih poslova koji će biti aktuelni u narednim godinama.

Programe za sticanje znanja do sada je iskoristilo više od 30 miliona ljudi širom sveta, a više od 60.000 polaznika je iz Srbije, što je Srbiju pozicioniralo u sam vrh zemalja Srednje i Istočne Evrope.

Veliki uticaj na tako visok broj učesnika imala je i partnerska saradnja kompanije Microsoft sa Semos Education, koju je podržala i Vlada Republike Srbije, kao i sa tri Comtrade obrazovne institucije.

Polaznicima su dostupne i besplatne zvanične obuke za pripremu Microsoft Certification ispita, a na raspolaganju su im svi resursi i sadržaji potrebni za uspešno savladavanje i završavanje obuke, i to u vreme koje im odgovara, pa će moći predavanja da usklade sa svojim obavezama.

“Microsoft sertifikati su korisni u svim industrijama i garancija su znanja, pa bi svakom savetovao da formalizuje sve što je godinama u poslu naučio i stekne neki od naših sertifikata, jer povećavaju i olakšavaju šanse prilikom zapošljavanja, sa druge strane, napreduje se na poslu i u razvoju karijere uopšte”, izjavio je direktor kompanije Microsoft u Srbiji Milan Gospić.

Prema prognozama do 2025. godine broj zaposlenih u IT industriji u Srbiji bi mogao da poraste i na 120.000, odnosno da se poveća za čak 3 puta.

"Najveći broj radnih mesta se očekuje u području razvoja softvera, cloud tehnologija, data science-a i cyber bezbednosti. Kroz proces digitalne transofmracije sve grane industrije su postale povezane sa IT sektorom, tako da IT industriji nisu potrebni samo programeri - već i poznavaoci različitih industrija – prodaje, proizvodje, zdravstva, bankarstva... Potrebni su poslovni analitičari, grafički dizajneri, projektni menadžeri, testeri i razni drugi profili. Vrlo smo zadovoljni brojem učesnika koji su ove godine aplicirali i završili obuke, ali pozivamo sve da se pridruže i steknu nova znanja koja ce ih učiniti konkurentijim na tržištu rada“, zaključio je Gospić. 8kraj) dep

Share: