Pobednicima milion dinara

13:37 02. 02. 2022. FoNet

BEOGRAD - Na drugom učeničkom konkursu za kreiranja digitalnih obrazovnih sadržaja „Digitalna Ekspedicija Izazov 2021/2022“, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, proglašeno je sedam pobedničkih projekata koji imaju za cilj da u narednom periodu doprinesu povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika, ali i opšte populacije.

Više od 127 timova osnovnih i srednjih škola iz 18 gradova Srbije, kandidovali su svoje ideje na konkursu „Digitalna Ekspedicija Izazov 2021/2022“, koji zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija”, a koji , koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion u okviru programa „Nova pismenost”, takmičeći se za nagradni fond od milion dinara.

Pobednički timovi će u narednih šest nedelja realizovati svoje projektne ideje, a pored finansijske podrške imaće i podršku u vidu konsultacija i mentorstva eksperata.

Nagrađeni idejni projekti kreirani su sa ciljem da budu pomoćni nastavni materijal, a raznovrsni po svojim temama, izdvojili su se pre svega kvalitetom i kapacitetom da unaprede digitalni obrazovni resurs. Jedan od takvih je i projekat Bioritam kompjutera koji je osmislio tim osnovne škole „Milena Pavlović Barili“ iz Beograda.

"Na časovima često učimo koristeći digitalne sadržaje. Najviše volim projektnu nastavu jer imamo mogućnost da sami ili u grupi biramo temu koju ćemo istraživati, napravimo dizajn projekta i na kraju prezentujemo svoj rad. Tada razmišljamo, učimo, sarađujemo i družimo se. Najlakše usvajamo znanje kroz igru. Zato smo i mi učenici sami pravili društvene igre i igre na računaru jedni za druge. Drago mi je što i drugi učenici u Srbiji imaju priliku da vide naše radove. Nadam se da će i oni učiti na zabavan način baš kao moji drugari i ja, iz odeljenja IV/4“, izjavio je učenik i član jednog od pobedničkih timova na konkursu Strahinja Arsić.

Komisiju za odabir projekata su činili Danijela Šćepanović, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Кatarina Aleksić, ZVKOV, Aleksa Eremija, ZUOV, kao i predstavnici Inicijative „Digitalna Srbija” i organizacije Propulsion. (kraj) dep

Share: