Priznanje Andrićevom filmu

01:44 24. 02. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Film režisera Radivoja Andrića "Leto kada sam naučila da letim", po scenariju Ljubice Luković, biće prikazan u takmičarskoj selekciji Međunarodnog fimskog festivala BUFF u Malmeu.

Festival posvećen filmovima za decu i omladinu održava se u martu, kada će biti prikazano 118 ostvarenja iz 51. države. Andrićevo delo nominovano je za Nagradu za najbolji film grada Malmea i Nagradu Evropske asocijacije filmova za decu.

U bioskopskim salama širom Srbije "Leto kada sam naučila da letim" zasad je odgledalo više od 35.000 ljubitelja sedme umetnosti.

Zbog višeslojne priče o avanturi dvanaestogodišnje Sofije na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu, ovaj film je namenjen svim generacijama. Dok se deca prepoznaju u liku Sofije, starija publika ima priliku da se vrati u detinjstvo i podseti na prošla vremena I zaboravljene vrednosti.

Glavni lik tumači nadarena mlada glumica Klara Hrvanović, uz podršku Olge Odanović, Žarka Lauševića I Snježane Sinovčić. U ulozi Sofijinih rođaka dokazuju se mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. 

Muziku je komponovao Vasil Hadžimanov.

Film "Leto kada sam naučila da letim" realizovan je u koprodukciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku nacionalnih i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž. (kraj) dep/dpv

Share: