Zatvraranje luke u Šangaju

13:12 01. 04. 2022. FoNet

BEOGRAD - Porast broja zaraženih kovidom19 izazvao je zatvaranje jednog od najvećih finansijskih centara u svetu Šangaj.

Stanovnici su u obavezi da ostanu u zatvorenom prostoru, a neophodne potrepštine pribavljaće se bez bliskog kontakta. Kina se i dalje pridržava “pravila nulte tolerancije”, vođena idejom da je ovo najbolja i najefektnija strategija u borbi protiv Covida-19.

Lokalna vlada odlučila je da dvofazno zatvara područja grada, počevši od finansijskog distrikta Pudong.

Zatvaranje je planirano u trajanju od 10 dana, međutim može se očekivati da se ovaj period produži.

Sve kompanije, osim onih koje obezbeđuju građanske neophodnosti, svoje poslovanje obavljaće od kuće.

Gradski prevoz, železnica i ostale usluge prevoza biće obustavljene na teritoriji grada. Aerodromi i međunarodni saobraćaj radiće uobičajeno, dok će se u svim objektima sprovoditi testiranje građana.

“Nažalost ovo je samo jedan od brojnih izazova u nizu, koji su nas zadesili u proteklom periodu. Mi u cargo-partneru pažljivo pratimo dešavanja u Kini, gde sve veći broj slučajeva COVID-19 dovodi do različitih restriktivnih mera vladajućih organa. U svim stambenim, ali i poslovnim objektima već se sprovodilo testiranje, tako da je zatvaranje bilo očekivano, a očekujemo i njegovo produženje u budućnosti. Ovo se ne dešava samo u Šangaju već i u nekoliko drugih kineskih provincija, odnosno gradova. Shodno svemu tome ne možemo reći da nas je ovo iznenadilo, jer su naši članovi tima u Kini već pripremljeni za rad na daljinu i ulažu sve napore da se pošiljke naših klijenata nesmetano kreću, bez obzira da li se radi o avionskim ili pomorskim pošiljkama. Zatvaranje Šangaja jeste veliki izazov, ne samo za nas već za celu industriju. Trenutno je većina transporta, skladišta i lučkih objekata u funkciji, pa smo naše pošiljke preusmerili na obližnje luke, ali kako možemo očekivati dalja zatvaranja i nove izazove, već radimo na alternativnim rešenjima", izjavio je  direktor prodaje i razvoja kompanije cargo-partner Srbija, Nebojša Đekić:

Trenutne alternative su uvek moguće, kako okolne luke, od kojih se posebno izdvaja Ningbo i dalje neometano rade. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ukoliko se navedena zatvaranja u Kini produže možemo predvideti neke od sledećih scenarija: (kraj) dep/dj

Share: