Jedini vlasnik Mercatora

14:55 04. 04. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Fortenova grupa saopštila je danas da je postala jedini deoničar Mercatora, jer je 1. aprila stekla sve preostale deonice tog trgovinskog lanca.

Prenosom ukupno 621.251 deonice na Fortenova grupu, završen je postupak isključenja manjinskih deoničara iz vlasništva Mercatora, navodi se u saopštenju.

U protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključili smo postupak isključenja malih deoničara, ali što je još važnije, počeli smo da ostvarujemo pune potencijale od našeg poslovnog modela u maloprodaji, postizanjem značajnih sinergija u poslovanju, koje reinvestiramo nazad u Grupu, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor
Fortenova grupe.

On je ujedno naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinovani udeo u Bosni i Hercegovini.

Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za dalje jačanje naših liderskih pozicija na tržištima, rekao je Peruško.

Izvršni direktor Fortenova grupe za finansije Džejms Pirson je rekao da je manjinskim deoničarima isplaćeno 22,4 miliona evra iz vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe, što pokazuje finansijsku i poslovnu snagu. (kraj) ivt/dj

Share: