Dvocifreni rast Štade

12:00 26. 08. 2022. FoNet | Milica Rilak

BAD VILBEL - Štada grupa (STADA), u okviru koje posluje i kompanija Hemofarm, saopštila je danas da je zabeležila dvocifreni rast prodaje i zarade u prvoj polovini 2022. godine, i ocenila da je pokazala istrajnost u izazovnom poslovnom okruženju obeleženom makroekonomskim i geopolitičkim neizvesnostima.

Organski rast i ponuda šireg portfolija pacijentima i zdravstvenim radnicima putem akvizicija i partnerstava omogućili su Štadi da poveća korigovanu prodaju Grupe za 15 odsto, na 1,768 milijardi evra u prvoj polovini 2022. godine.

Kako su istakli u saopštenju, EBITDA korigovana za valutne fluktuacije i specijalne efekte porasla je za 23 odsto, na 386,5 miliona evra.

U Štadi smatraju da su imali korist od opsežnog rasta na tržištima za svaki od svoja tri strateška proizvodna segmenta: zdravstvene proizvode široke potrošnje, generičke proizvode i farmaceutske specijalitete.

"Naročito sam ponosan na to kako približno 13.000 koleginica i kolega širom sveta nastavlja da raste kroz preduzetništvo, uz agilnost i integritet i kao 'One STADA'. Veoma visoki nivoi angažovanja, nedavno potvrđeni kroz globalnu anketu zaposlenih, vode do mnogih novih inicijativa u promenljivom zdravstvenom okruženju", istakao je generalni direktor Štade Peter Goldšmit.

Skrenuo je pažnju na to da je Štadin "ojačan i otporan" lanac snabdevanja omogućio toj grupi da dosledno održava visok nivo usluge i da može da zadovolji potražnju, "nadmašujući time tržišni prosek".

"U mnogim zemljama uspeli smo da povećamo naš tržišni udeo u proizvodima za zdravlje potrošača i generičkim lekovima, dok nastavljamo da poboljšavamo naš portfelj i ponudu", rekao je Goldšmit i zahvalio partnerima širom sveta, kojih je više od 500, koji podržavaju Štadu u daljoj izgradnji lanca snabdevanja koji će biti još otporniji na krize. (kraj) dar/mr/dpv

Share: