Nacija mora biti zdrava

16:49 15. 11. 2022. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - U sali Narodne skupštine republike Srbije održana je konferencija “Medical & Pharma Conference: Nacija mora biti zdrava”, koju je podržala kompanija AstraZeneca.

Konferencija je okupila veliki broj poznavalaca medicinske i farmakološke industrije i privukla pažnju zainteresovane javnosti.

Konferenciju su otvorili prim. doc. dr Darko Laketić, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Srbije, dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u ministarstvu zdravlja i Nj. E. Hami Aksoy, ambasador Republike Turske u Beogradu.

Dr Mirsad Đerlek državni sekretar u Ministarstvu zdravlja je zvanično otvorio konferenciju rečima da ministarstvu zdravlja je uvek korisno da čuje zaključke ovakvih događaja jer im to pomaže prilikom određivanja budućih planova i kreiranja zdravstvenih politika. Prema njegovim rečima, korona je promenila zdravstvo i sada treba krenuti u reformu primarne zdravstvene zaštite i uticati na svest ljudi da više vode računa o svom zdravlju i odazivaju se akcijama "skrining pregleda".

"Srbija ima snagu da bude među prvih šest zemalja u Evropi kada je u pitanju zdravstveni sistem", rekao je on.

U prvom panelu "Farmacija 4.0: Novi lekovi, stari izazovi" govorili su dr Dragana Vujičić, pomoćnik ministra, Sektor za lekove i medicinska sredstva, psihoaktivne kontrolisane supstance i prekursore, Ministarstvo zdravlja, Vesna Vuković Kojović, zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju RFZO, dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Dejan Lakovski, direktor Balkan Klastera kompanije Astra Zeneca.

Govornici su se slozili da je prevencija i rana dijagnostika ključna, dok je bilo reči i o budućnost medicine i farmakologije u eri digitalizacije.

“Jedan od naših glavnih fokusa je upravo digitalno zdravstvo i ozbiljno radimo na razvoju senzora koji bi se plasirali u blizini srca, te na vreme signalizirali da se nešto asimptomatski dešava, a sa ciljem da se pacijenti na vreme obrate lekaru. Drugi fokus naše kompanije jeste analiza podataka, odnosno razvijanje algoritama, koji će nam omogućiti da predvidimo kada će se pojaviti određene grupe pacijenata kako bismo za njih mogli da imamo pripremljen lek. Sve ovo nam omogućava razvoj veštačke inteligencije, nauke u medicini i biotehnologiji”, naveo je Lakovski. (kraj) bdr

 

Share: