BAT uložio 270 miliona evra

17:40 01. 12. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Direktor "Britiš amerikan tobaka" (BAT) Zvonko Kolobara rekao je danas FoNetu da je ta kompanija u Srbiji direktno investirala 270 miliona evra, od čega više od 120 miliona u fabriku u Vranju, koja danas predstavlja proizvodni centar za zemlje članice CEFTA.

"Uz razvoj našeg proizvodnog portfelja, kontinuirano ulažemo u održivost i u kvalitet rada fabrike u Vranju, kako bismo doprineli unapređenju i modernizaciji poslovanja i razvoju lokalne zajednice, a time i cele privrede", rekao je Kolobara.

Kako je istakao, zahvaljujući svim ostvarenim rezultatima i stručnosti zaposlenih u BAT Srbiji, fabrika u Vranju danas je jedna od najuspešnijih u okviru BAT grupe.

"Naša transformacija, ili kako je u BAT zovemo "Bolje sutra", se ogleda kroz dva glavna koncepta - prvi je THR, drugi je ESG, koji je danas imperativ svima u biznisu", kazao je Kolobara.

Trenutno u svetu i u Srbiji ima veliki broj pušača klasičnih cigareta, za koje direktor BAT veruje da imaju pravo na manje štetne alternative.

Ističe da upravo THR koncept nudi alternativu odraslim pušačima kroz manje štetne proizvode, koji su nastali uz pomoć visokih tehnologija.

"Naš cilj je da što više odraslih pušača prebacimo na proizvode sa smanjenom štetnosti, a potencijal smanjenje štetnosti se kreće od 90 do 99 odsto u odnosu na klasične cigarete", naglasio je on.

U istraživanje tih novih tehnologija, kako kaže, BAT je globalno u poslednje tri godine uložio 1,2 milijarde funti.

"Mi u BAT ESG shvatamo vrlo ozbiljno sa ambicioznim ciljevima koje smo postavili sebi u sledećem periodu, a neki od njih su ugljenična neutralnost u našem proizvodnom lancu do 2030. i ugljenična neutralnost u celom našem nabavnom lancu do 2050. godine", kazao je Kolobara. (kraj) is/kt/dpv

Share: