JTI ulaže 51 milion dolara

15:34 12. 12. 2022. | Desk

BEOGRAD - Kompanija Japan Tobacco International (JTI Srbija), pokrenula je ove godine novi investicioni ciklus u vrednosti od 51 milion dolara, koji će trajati do 2026, saoštila je danas ta kompanija.

Kompanija JTI Srbija pokrenula je ove godine novi investicioni ciklus u vrednosti od 51 milion dolara, koji će trajati do 2026. godine.

Započeta ulaganja obuhvataju novu proizvodnu liniju, razvojni centar i dva magacina.

Nova proizvodna linija udvostručiće kapacitete kompanije, čime će se znatno uvećati izvozni potencijal fabrike u Senti.

Time će JTI doprineti većoj vrednosti izvoza od uvoza u ovoj grani industrije, odnosno pozitivnom spoljnotrgovinskom bilansu Srbije.

Deo investicionog ciklusa biće namenjen izgradnji Razvojnog centra, gde će se u naredne dve godine razvijati jedinstvene modularne i fleksibilne mašine za pravljenje i za pakovanja cigareta.

U planu je da kompanija tu modernu tehnologiju razvija zajedno sa svojim dobavljačima.

Do kraja godine, a najkasnije u januaru 2023, završava se izgradnja savremenog skladišta cigareta površine 1.200 metara kvadratnih i savremenog magacina za duvan koji se prostire na 1.000 kvadrata.

Zbog povećanja proizvodnih kapaciteta i obimnog posla, JTI planira i otvaranje novih radnih mesta u narednim godinama.

Brnabić je naglasila da se JTI, kao jedan od najvećih japanskih investitora u Srbiji, nalazi među pet najvećih poreskih obveznika i da je od dolaska ta kompanija uplatila oko tri milijarde evra u budžet Srbije.

Ističući da je ovo godina kada Japan i Srbija slave 140 godina prijateljstva, Kumamoto je kazao da razvoj kompanije u Srbiji ne bi bio moguć bez istinskog partnerstva sa predsednikom države, premijerkom i celom Vladom.

"Ostajemo posvećeni promovisanju Srbije kao povoljne destinacije za investitore. JTI je jedina strana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, najveći je proizvođač duvana i najveći poslodavac u duvanskoj industriji sa ukupno oko 3.000 zaposlenih, poljoprivrednika, članova njihovih porodica i sezonskih radnika", naglasio je Kumamoto. (kraj) is/kt/dj

Share: