Poziv za finansiranje obrazovanja

15:49 31. 05. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Regionalni čelendž fond (RČF) objavio je Treći poziv za podnošenje izjava o zainteresovanosti iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana i svih privrednih sektora. Zainteresovani konzorcijumi sačinjeni od obrazovnih ustanova i kompanija, posvećeni zajedničkom sprovođenju programa stručnog ili dualnog obrazovanja i obuke, svoje prijave mogu da pošalju do 7. jula 2023. godine, u 23.59h.

Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj dodelilo je 64,43 miliona evra za RČF, a Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), sufinansirala je dodatnih 9,7 miliona švajcarskih franaka. Sredstva su poverena Nemačkoj razvojnoj banci (KfW), a projekat implementira Komorski investiocioni forum Zapadnog Balkana 6 (ZB6-KIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

Prvi i drugi krug prijavljivanja privukli su više od 300 Izjava o zainteresovanosti iz ekonomija Zapadnog Balkana. Odabrana su 63 projekta za finansiranje obuke pružalaca usluga stručnog obrazovanja i partnerskih kompanija, a od toga čak 16 projekata iz Srbije.

Treći javni poziv je promovisan na Godišnjoj regionalnoj konferenciji Regionalnog čelendž fonda 30. maja, na kojoj se razgovaralo o tekućim trendovima i izazovima u razvoju ljudskog kapitala na Zapadnom Balkanu, kao i o temama kao što su privlačenje učenika da učestvuju u programima stručnog obrazovanja i obuke, inovacije i digitalizacija u stručnom obrazovanju i obuci i zeleno stručno obrazovanje i obuka za zelena radna mesta.

U ime glavnog donatora projekta, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, gospođa Hajke Bakofen-Varneke, direktorka divizije za Jugoistočnu i Istočnu Evropu i Južni Kavkaz, izrazila je nadu „da ćemo uz RČF projekat moći da pronađemo upešan način da unapredimo uslove stručnog obrazovanja i obuke i ponudimo jednake mogućnosti zapošljavanja za mlade iz regiona, naročito mlade žene, kako bi svoju budućnost uzeli u svoje ruke“. 

Derek Džordž, zamenik šefa saradnje SDC u Srbiji, rekao je da „SDC promoviše različite pristupe kooperativnoj obuci širom Zapadnog Balkana, koji imaju jednu zajedničku osobinu: okupljanje javnih i privatnih interesnih grupa u cilju jačanja relevatnosti za tržište rada i kvaliteta stečenih veština kako bi se mladima obezbedile veštine potrebne za rad. Saradnja između Nemačke i Švajcarske koje su zajednički osnovale Donatorski komitet o dualnom stručnom obrazovanju i obuci, predstavlja logičan korak, s obzirom na to da delimo iste ciljeve.“

Share: