Koferi i aerodrom

19:41 30. 06. 2023. FoNet | desk

BEOGRAD - Jul je stigao, a sa njim i period godišnjih odmora i gužvi na aerodromima. Svi već možemo sebe da zamislimo na plaži sa pićem u ruci uz neku dobru knjigu, ali sve to pada u vodu ako kofer nije stigao sa nama.

Prema nedavnom pisanju londonskog Gardijana, leto 2022. godine nazvano je „letom izgubljenih prtljaga“, a deluje da ni ova sezona ne obećava. I dalje nema dovoljno zaposlenih u aerodromskim službama. Zbog toga dolazi do stvaranja velikih gužvi, pomeranja i odlaganja letova, a samim tim i gubljenja prtljaga. Prošle godine na aerodromima širom sveta ukupno je 26 miliona kofera kasnilo, bilo oštećeno ili izgubljeno. Praktično, na 1000 kofera, njih osam nije stiglo na odredište kako su putnici očekivali.

Svega ovoga nisu pošteđeni ni oni koji putuju iz Srbije, ali imamo 3 saveta kako da vam ne propadne odmor:

1. Kada god možete, putujte samo sa ručnim prtljagom, zato što on ide sa vama u kabinu aviona. Ukoliko ne putujete niskotarifnim avio-kompanijama, ručni prtljag je obično uračunat u cenu karte, a uz njega možete uneti i ranac.

2. Kada je neophodno da ponesete više stvari, savetuje se da u ručni prtljag spakujete sve što vam je potrebno za tri dana za ne daj Bože, a u veliki kofer sve ostalo. 

3. Iako se pre nekoliko meseci govorilo o mogućoj zabrani korišćenja sve popularnijih Air Tagova, do toga još uvek nije došlo. Ti mali uređaji vam omogućavaju da preko telefona locirate svoj prtljag. U slučajevima kada se koferi zaglave na aerodromu,
dobijate informaciju gde se nalaze. Bar za utehu, da torba nije otputovala na drugi kontinent. Ako se ipak i desi da vam se zagubi prtljag zbog greške na aerodromu, ne zaboravite da to odmah prijavite na šalteru za izgubljeno-nađeno. (kraj) dep/mk

Share: