Investicija od 100 miliona

15:27 06. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Prilikom obeležavanja 20 godina od privatizacije Duvanske industrije Niš, kompanija Philip Morris International (PMI) najavila je novu investiciju vrednu 100 miliona dolara, koja predstavlja značajan korak u realizaciji osnovne vizije kompanije – ostvarivanje „budućnosti bez duvanskog dima“.

Tom investicijom, fabrika u Nišu, koja je do sada proizvodila samo tradicionalne cigarete, pokrenuće i proizvodnju nove linije bezdimnih duvanskih proizvoda, koji će biti namenjeni izvozu.

Zahvaljujući najnovijem ulaganju biće otvoreno oko 200 novih radnih mesta. Sa ovom investicijom, ukupno ulaganje kompanije Philip Morris u poslovanje u Srbiji premašiće milijardu dolara.

Tim povodom potpisan je Memorandum o razumevanju između kompanije Philip Morris Operations a.d. Niš ('’PMOP’’)  i Vlade Republike Srbije.

„Danas pravimo veliki iskorak ka ostvarenju naše vizije budućnosti u kojoj će cigarete biti zamenjene boljim alternativama. Fabrika PMOP u Nišu je odličan primer razvoja i modernizacije koji donosi vrhunske poslovne rezultate kroz primenu savremenih tehnoloških rešenja i inovacija. Kao i rukovodstvo ove zemlje, verujemo da napredak u današnjem svetu jedino može doneti konstantno ulaganje u inovacije i primenu novih tehnologija. Zahvalni smo Vladi Srbije što je stvorila dobro poslovno okruženje koje nam je omogućilo da ovde uspešno poslujemo 20 godina, ali i da nastavimo da investiramo,“ izjavio je predsednik kompanije Philip Morris International Jacek Olczak i istakao da uz odgovarajući regulatorni okvir i podršku, zajedničkim snagama, možemo ostvariti budućnost bez duvanskog dima.

U ime Vlade Republike Srbije Memorandum o razumevanju potpisala je predsednica Ana Brnabić.

„Današnji jubilej predstavlja novi početak za kompaniju Phillip Morris International u Srbiji, koja je svakako jedan od lidera u inovacijama, savremenim tehnologijama i koja svojim potrošačima nudi sve inovativnija i bolja rešenja. Činjenica da ste se odlučili za Niš i Srbiju, u trenutku nestabilnosti u Evropi, dodatni je dokaz poverenja u Republiku Srbiju i na tome vam se iskreno zahvaljujem. Takođe, ulaganje od 5 miliona dolara od strane Philip Morris-a u StarTech, projekat za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji srpske privrede, predstavlja primer odgovornog poslovanja i načina na koji kompanija podržava viziju Vlade Srbije u tome da naša zemlja bude evropski centar za savremene tehnologije,“ izjavila je Brnabić.

Najavljena investicija predstavlja još jednu potvrdu poverenja kompanije Philip Morris International u fabriku u Nišu, kao i značaja koji Republika Srbija ima za kompaniju.

Dodatno, početak proizvodnje bezdimnih proizvoda u niškoj fabrici pokazuje da se Srbija uklapa u viziju budućnosti koju je kompanija Philip Morris postavila pred sebe 2016. godine - sve cigarete zameniti boljim alternativama što je pre moguće. (kraj) dep/dj

Share: