Nagrada poljoprivrednicima

16:07 30. 11. 2023. FoNet

NOVI SAD - 3 Banka je na konkursu za mladog poljoprivrednika godine nagradila troje mladih do 35 godina, koji su odlučili da na selu izgrade bolju budućnost za sebe i svoju porodicu, iznosima od 500, 300 i 200 hiljada dinara.

“Za nas u 3 Banci je veoma važno da svaka naša aktivnost, usluga ili proizvod budu usmereni na rešavanje nekog od izazova zajednice u kojoj poslujemo. Godinama aktivno finansiramo mala poljoprivredna gazdinstvai od stidljivog početka u 2008, danas ponosno možemo reći da je svako drugo gazdinstvo sa kreditom u Srbiji finansirano od strane 3 Banke. Svedoci smo nepovoljnog trenda napuštanja i starenja sela, uzrokovanog migracijama mladih iz seoskih sredina u velike gradske centre, a u našem portfoliju za tih 15 godina koliko finansiramo poljoprivredu prosečna starost poljoprivrednika je porasla za čak 5 godina. U svom radu, srećemo ipak mlade poljoprivrednike koji su krenuli naizgled težim putem, ali su svojim radom uspeli na selu da izgrade život kakav su želeli i ovim konkursom želimo da njhovi primeri motivišu i mnoge druge mlade ljude da krenu tim putem, koji mnogo znači ne samo za njih već i za razvoj ruralnih sredina i sela, pa i društvo u celini. Za nas su ljudi koji su učestvovali na ovom konkursu pravi primeri heroja našeg doba, jer ne samo da obezbeđuju dostojanstven život svojim porodicama, već i daju značajan doprinos razvoju ruralih područja u kojima žive. Uspevajući da se bave poljoprivrednom proizvodnjom na relativno malim gazdinstvima, sebi obezbeđuju život u zdravoj sredini, imaju slobodu koju im daje rad za sebe, dok im istovremeno ostaje dovoljno vremena za gajenje porodičnih vrednosti i druženje, što je, verujemo, sjajna motivacija i za druge mlade ljude da ostanu na selu“ kaže povodom konkursa za mladog poljoprivrednika godine Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora 3 Banke.

Najviše glasova je dobila Nataša Matijaš iz Bingule pored Šida koja sa suprugom Vladimirom obrađuje oko 17 hektara pod ratarskim kulturama, uzgajaju desetak krmača, pedesetak prasića, a dodatni izvor prihoda su i kornišoni koje gaje na 7 ari.

Za svoju dušu, imaju vinograd od 7 ari i uživaju u njemu.

Roditelji su šestogodišnje Milice i devetogodišnjeg Ognjena, a Vladimir je napustio posao da bi se posvetio porodici i radu na gazdinstvu.

 “U firmi sam radio svaki dan, jako rano ustajao, svakog dana sve isplanirano u minut.

Najgore mi je bilo što sam decu viđao samo povremeno” kaže Vladimir, a Nataša dodaje: “Nas dvoje sve radimo zajedno, Vladimir pakuje džakove, ja dovozim prikolice i odvozim džakove i kad vidimo da smo od svog posla lepo zaradili, ništa mi nije teško“.

Ne manjka ni druženja. Druže sa prijateljima uz rad, dok jedni drugima pomažu u poslovima, a ima i poseta, večernjih izlazaka.

„Sa komšinicom i sestrama odem i do Beograda u pozorište da odgledamo predstavu, odemo na koncert...“

Drugoplasirano je gazdinstvo Jovanović iz Karana pored Užica, na kome Marina i Kosta sa svoje dvoje dece uzgajaju povrće u plastenicima, a od jednog dela prave zimnicu za kupce.

Kažu da ih izdvaja je kvalitet i da se često u prodavnicama sa kojima sarađuju njihovi proizvodi mnogo brže prodaju nego jeftinije povrće drugih dobavljača.

Uprkos tome što joj je kao diplomirani ekonomista mogla da radi u struci, Marina kaže da joj se rad u kancelariji nije dopao.

Na gazdistvu sama odlučuje kada će i koliko raditi, što nije moguće kada se radi za nekog drugog. (kraj) bdr

Share: