Žene u rudniku

12:25 07. 03. 2024. | Sofija Vukajlović

SRB-MAJDANPEK - U kompaniji Srbija Ziđin Koper zaposlena je 971 žena, od kojih njih 277 radi u neposrednoj proizvodnji, a 109 ih je na rukovodećim pozicijama.

Od više od 6.100 radnika, šestinu čine žene, koje obavljaju i brojne menadžerske poslove.

Žene rade i na kopu, u flotaciji, topionici, ali i u jami. Spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, voze teške kamione, upravljaju rudarskom mehanizacijom, ali je i popravljaju, navedeno je u saopštenju.

Vozačica kamiona Ivana Zdravković objasnila je da njena ljubav prema vožnji datira iz ranog detinjstva jer su svi u njenoj porodici vozači.

"Počela sam da vozim sa 18 godina i zaista uživam u tome. Pri prvom susretu sa 'džinom' osetila sam veliko strahopoštovanje, a počela sam tako što sam najpre kod Novog servisa, gledajući šta rade kolege iz održavanja, učila delove kamiona. Voziti ovako veliki kamion je odgovoran posao, pa je strah uvek prisutan", rekla je Ivana Zdravković.

Pomoćnica rukovaoca tercijarnog drobljenja u Rudniku bakra Majdanpek Jasmina Marković istakla da kontroliše transportne trake i rolne, a brine i o bubnjevima, ležajevima, sipkama.

"Prvo proveravam temperaturu reduktora, motora, kao i ležajeve bubnja i zateznog uređaja pošto ne sme da dođe do pregrevanja. Redovna kontrola sipke je podjednako važna, a njen rad zavisi od toga da li je ruda suva ili vlažna. Ako preko transportnih traka stigne vlažna ruda, onda moram ručno da je skinem sa sipke, ali pre toga obavestim komandni pult da zaustavi traku", objasnila je Jasmina Marković.

Kako kaže posao nije fizički težak, ali jeste odgovoran i ona je jedna od 137 žena koje na sličnim pozicijama rade u Rudniku bakra Majdanpek. (kraj) vem/sv/bdr

Share: