Rekultivisano degradirano tlo

13:17 02. 06. 2024. FoNet | Katarina Tomović

MAJDANPEK - U Majdanpeku je za četiri godine rekultivisano 500.000 kvadrata degradiranog zemljišta, saopštila je danas kompanija Ziđin Koper.

Kako se navodi, služba za zaštitu životne sredine majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin Koper četiri godine radi na rekultivaciji kosina brane broj pet flotacijskog jalovišta "Valja fundata".

Od 2020. godine do danas sanirano je 500.000 kvadratnih metara, a u remedijaciju zemljišta i ozelenjavanje uloženo je oko 200 miliona dinara.

"Ozelenjavanje i rekultivaciju sprovodimo u cilju jačanja stabilnosti brane, ali i zarad poboljšanja kvaliteta vazduha oko područja samog flotacijskog jalovišta", rekao je rukovodilac službi bezbednosti i zdravlja na radu, protivpožarne zaštite i zaštite životne sredine Lin Bin.

Prema njegovim rečima, do sada je 80 odsto kosina na branama pokriveno "zelenim tepihom", a kompanija će nastojati da do kraja godine ozeleni i ostatak kosina na brani pet flotacijskog jalovišta "Valja fundata".

U službi zaštite životne sredine kažu da će do kraja godine biti ozelenjeno još 150.000 kvadratnih metara kosina brane pet flotacijskog jalovišta "Valja fundata". (kraj) vbr/kt/mk

Share: