Srbi očekuju pet zlatnih medalja

10:20 24. 07. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Istraživanje koje je sproveo CEPER o interesovanju za predstojeće Letnje olimpijske igre otkriva različite nivoe entuzijazma širom 12 evropskih zemalja. Studija pokazuje da su Mađari najoptimističniji, sa 16% onih koji su sigurni da će njihova zemlja osvojiti više od 10 zlatnih medalja. U proseku, većina zemalja ove godine očekuje 3 zlata, dok Mađarska i Srbija vode sa 7 i 5.

Takođe, više od polovine ispitanika u Srbiji veruje da će njihova zemlja osvojiti između 1 i 5 zlatnih medalja. Više od četvrtine Crnogoraca ne očekuje da će njihova zemlja osvojiti ni jednu zlatnu medalju, dok svega 1,8% Srba misli da naša zemlja ove godine neće doći do zlata.

Najnovije CEPER istraživanje ističe značajne razlike u načinu na koji stanovnici evropskih zemalja planiraju da isprate Letnje olimpijske igre.

Severna Makedonija se istakla kao zemlja sa najvećim entuzijazmom, sa 52% ispitanika koji su izrazili nameru da pomno prate Igre. Slično njima, veliko interesovanje je zabeleženo u Sloveniji i Hrvatskoj, gde 47%, odnosno 45% stanovništva planira da prati događaje na Olimpijadi.

S druge strane, najmanje interesovanja pokazuju Rumunija i Austrija: 52,8% Rumuna i 45,74% Austrijanaca izjavilo je da neće gledati takmičenja.

Jak osećaj nacionalnog ponosa je evidentan, jer mnogi ispitanici preferiraju da gledaju Olimpijske igre samo kada se takmiče njihovi nacionalni sportisti.

U Srbiji 28 odsto ispitanika planira da prati Olimpijadu, a taj procenat se penje i do 36 odsto kada budu nastupali naši sportisti. Srbija predvodi ovaj trend selektivne gledanosti čiji su ispitanici zainteresovani isključivo za nastupe nacionalnih sportista.

Odmah iza nas su Poljska sa 35% i Češka sa 31%, što pokazuje da je značajan deo publike prvenstveno zainteresovan za učesnike iz svoje zemlje. Slovenija, Hrvatska i Mađarska takođe prate ovaj trend sa 30%, 30% i 26%.

Kako su Olimpijske igre sinonim za osvajanje zlatnih medalja, većina anketiranih zemalja nije sigurna (u proseku 23%) koliko bi zlatnih medalja njihova reprezentacija mogla da osvoji.

Najoptimističnija je Mađarska sa očekivanih čak 7 zlatnih medalja. Srbija je na visokom drugom mestu među 12 ispitanih zemalja: sa prosečno očekivanih 5 zlatnih medalja,

Srbi su optimističniji u odnosu na Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju i Češku sa 4 i Sloveniju, Slovačku i Austriju čiji građani u proseku očekuju po 3 zlatne medalje. Crna Gora očekuje 2, a Severna Makedonija 1 zlatnu medalju.

Na skali od 0 do 10 i više, Mađarska je bila prva zemlja u kojoj je 16% ispitanika istaklo da očekuje više od 10 zlatnih medalja, za razliku od Crne Gore, gde čak 27% ispitanika ne očekuje niti jednu zlatnu medalju, koju sledi Severna Makedonija sa 19%.

Očekivanja su raznolika, ali sigurno je da uzbuđenje širom Evrope neće izostati. (kraj) dep/dj

Share: