“Lažno gorivo” pozicionirano u Ropur 1

12:59 19. 09. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U reaktorskoj jedinice Ropur 1 (Rooppur 1), prvoj i za sada jedinoj reaktorskoj jedinici u Bangladešu, postavljene su gorivne šipke sa simuiranim nuklearnim materijalom.

U pitanju je standardno testiranje geometrije dizajna kao i testiranje procesa vađenja i smeštanja gorivnih šipki u reaktorsku posudu, ali bez “pravog” goriva. Ove šipke za simulaciju su istog oblika kao i buduće “prave” gorivne šipke ali bez nuklearnog goriva. 

Nakon što se ovaj test uspešno završi, slede takozvana hladna i vruća testiranja reaktorske posude. 

Inače, konstrukcija ove nuklearne elektrane je počela 2017. godine i planirano je da se na mreži nađe kasnije u toku ove godine (mada neki izvori navode kasniji datum).

Druga reaktorska jedinica ove nuklearne elektrane za prvom kasni otprilike godinu dana, a vlada je najavila izgradnju još dve reaktorske jedinice u budućnosti. 

Inače u ovoj elektrani je ugrađen Rosatomov reaktor VVER (водо-водяной энергетический реактор) dizajna, hlađen je i moderiran lakom vodom i ukupne je snage 1200 megavata.

Takođe se očekuje da će ukupni resurs ovog reaktora biti 60 godina sa mogućnošću produženja za dodatnih dvadeset godina. (kraj) dep/dj

Share: