„Ambasador sećanja“

12:27 07. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - „Ambasador sećanja“, snažan dokumentarni film o svedoku Drugog svetskog rata, Stanislavu Zalevskom, koji je preživeo tri nacistička koncentraciona logora, biće prikazivan u bioskopima Cineplexx u Beogradu ovog oktobra.

Kroz ovaj potresni film Magdalene Želasko, Zalevski se ponovo osvrće na svoja sećanja, deleći svoju priču sa publikom. „Spakovao sam svoja sećanja u vodootpornu kutiju, obmotao kanapom i bacio u vodu. I povremeno je izvučem, ali nakon što upotrebim sadržaj, bacim kutiju nazad u vodu”, reči su ovog skoro stogodišnjeg preživelog zatvorenika koncentracionih logora.

Dokumentarac prati život Zalevskog, rekonstruišući njegovu priču kroz fotografije, dokumente i posete mestima u kojima je proveo ukupno 600 dana – najtežih u njegovom životu.

U zadivljujućem stominutnom filmu, ovaj harizmatični svedok priča ne samo o svojim traumatičnim iskustvima već i o iznenađujućim svakodnevnim aspektima života u koncentracionom logoru.

Rođen u Varšavi 1. oktobra 1925. godine, Zalevski je pretrpeo mučna iskustva u tri nacistička koncentraciona logora, nakon što je sa 17 godina uhapšen zbog otpora nacističkom režimu u okupiranoj Poljskoj. Poput mnogih preživelih, godinama se trudi da priča o svojim bolnim iskustvima.

Bilo na Maršu živih u Aušvic-Birkenauu, komemoraciji u Mauthauzenu ili poseti koncentracionom logoru Gusen, očigledno je koliko je Zalevski duboko posvećen principu „Nikad više“.

Ostaje aktivno angažovan kao predsednik poljskog Udruženja bivših zatvorenika Hitlerovih političkih zatvora i koncentracionih logora. „Živećemo koliko i oni koji nas se sećaju“, kaže Zalevski.

Kao jedan od poslednjih aktivnih svedoka koncentracionog logora Gusen u Gornjoj Austriji, Zalevski je posvećen uspostavljanju odgovarajućeg spomen-obeležja na ovom mestu nacističkih zločina, poglavlja koje se dugo previđa u austrijskoj istoriji.

Nakon austrijske premijere, koja je održana 1. septembra, „Ambasador sećanja“ prikazivaće se u bioskopima Cineplexx u Srbiji (Cineplexx Galerija Beograd i Cineplexx Ušće Shopping Center, od 9. oktobra), Severnoj Makedoniji (Cineplexx Skoplje, od sredine oktobra) i Južnom Tirolu, Italija (Cineplexx Bocen, od 8. oktobra).

Zahvaljujući podršci Cineplexx-a, film će se od januara 2025. godine prikazivati i u drugim zemljama, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Rumuniju i Sloveniju.

U svim ovim zemljama film će biti dostupan u okviru programa školskih bioskopa, uz znatno snižene cene ulaznica za školske grupe i besplatan ulaz za nastavnike u pratnji.

Ova inicijativa ima za cilj da angažuje mlađe generacije u razumevanju istorije kako bi se sprečilo ponavljanje grešaka iz prošlosti.

Filmsko putovanje Stanislava Zalevskog predstavlja jedinstvenu priliku da se publika udruži u solidarnosti protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije.

Gledaoci mogu da se nadaju da će napustiti bioskop ne samo dirnuti, već i odlučni da osiguraju da se ovakvi zločini više nikada ne ponove.

Zalevski će, iz Poljske, učestvovati u odabranim filmskim premijerama i odgovarati na pitanja publike putem video poziva. Takođe će biti na raspolaganju za pitanja vezana za štampu, uključujući intervjue.

Film je producirala Asocijacija LET'S CEE Film Festival. (kraj) dep/dj

Share: