Više od 5.000 posetilaca

15:06 15. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Jedno od najposećenijih izdanja festivala uveličala su najpopularnija imena svetske džez scene, koje je videlo više od 5.000 posetiulaca, saopštili su organizatori.

Uz pregršt pratećih sadržaja koji su prethodili glavnom koncertnom programu, 26. Novosadski džez festival počeo je još u julu. Glavni koncertni program na velikoj sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta doneo je pravi džez spektakl na pozornicu uz velike svetske zvezde kao što su Siril Eme, Kamila Džordž, Antonio Sančez, Julia Hulsman, Munir Hosn i Elas i Balance Tribute Trio, predvođen pijanistom, Antoniom Faraom.

Novosadskom džez festivalu prethodili su brojni prateći programi koji su stvorili pravu džez atmosferu među Novosađanima još od jula. Novi format, “DŽEZtvrtak”, uz koncerte sastava Bojan Cvetković Quartet, NS Jazz Colective, Sonic kitchen, Fish in Oil i Master class-a predvođen velikim džez umetnicima kao što su Antonio Farao i Vladimir Kostadinović doneli su pravu džez poslasticu u Novi Sad, dok je  prateći program za decu, “Džezerići”, naišao na najveće interesovanje mališana do sada.

Kraj Novosadskog džez festivala obeležio je još jedan koncert pratećeg programa, “Susret klasike i džeza”, predvođen Bendžaminom Šmidom i gradskim kamernim orkestrom “Kamerata Novi Sad”, u Gradskoj koncertnoj dvorani.

U punoj sali na velikoj sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta ljubitelji džeza uživali su u pravom prazniku džez muzike isprepletane fuzijom brojnih drugih žanrova.

Koncerti Antonia Faraa uz Balans tribjut trio i kvartet Julije Hulsman ozvaničili su početak 26. Novosadskog džez festivala dok je ovogodišnji festival zvanično otvorio istaknuti saksofonista, Jovan Maljoković.

Nesvakidašnji muzički aranžmani oduševili su džez sladokusce već prve večeri festivala, te je publika u sjajnoj atmosferi “ušla” u vikend-džez raspoloženje.

Program druge večeri otvorio je Antonio Sančez, četvorostruki dobitnik GREMI nagrade i čovek koji je zaslužan za muziku iz filma “Čovek ptica” (“Birdman”) Alehandra Inaritua koji je osvojio četiri Oskara, uključujući Oskara za najbolji film. Jedan od najiščekivanijih nastupa ove godine opravdao je ovaj epitet, a prema kritikama publike, čak i nadmašio očekivanja.

Kompozitor Munir Hosn doneo je brojnoj publici primese zvukova bliskog istoka pomešane sa Argentinom i Kubom, te podigao prisutne na noge.

Nezaboravne koncerte poslednje večeri priredile su žene sa bogatim karijerama u celom svetu – Siril Eme i britanska saksofonistkinja Kamila Džordž, a posetioci će ovogodišnji festival pamtiti i po neverovatnoj energiji na bini pozorišnog kluba “Trema” na kojoj se dešavala prava džez magija.

Tokom Jam session-a, svake večeri nakon glavnog programa, džez umetnicima iz Srbije pridružile su se svetski poznate kolege čiji je spoj oduševljavao publiku do kasno u noć. (kraj) dep/dj

Share: