Ne slavimo tragediju

22:23 04. 08. 2020. FoNet

SREMSKA RAČA - Državnom manifestacijom na mostu u Sremskoj Rači, Srbija i Republika Srpska sećaju se stradalih i prognanih Srba u hrvatskoj akciji "Oluja", pre 25 godina. Preko tog mosta, kolone izbeglih prebegle su u Srbiju.

Nećemo da slavimo tragediju srpskog naropda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske dece, ne pristajemo na poniženje, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio: pomirenje - da, poniženje - ne. 

Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i govorite kako su to veliki koraci unapred. Slavite vi šta god hoćete, radujte se, a mi ćemo da tugujemo, rekao je Vučić u Sremskoj Rači na komemoraciji povodom 25 godina od stradanja Srba u akciji hrvatske vojske i policije"Oluja".

Hoću da se izvinim Krajišnicima jer je Srbija te 1995. godine ćutala, nije vam dala da uđete u Beograd, da oni koji tamo žive ne vide razmeru vaše tragedije, rekao je Vučić.

Izvinite Krajišnici i hvala vam za sve što ste uradili za svoju Srbiju, dodao je Vučić.

Ako nekome nije danas jasno zašto ovde govorimo i zašto početak avgusta pomnjemo po najvećem zločinu etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata i proterivanja 250.000 ljudi, rekao je Vučić, obaveza nam je da ne ćutimo i da nam se Petrovačka cesta ne ponovi.

Govorimo o 7. avgustu kada su ubijena deca u civilnom kamionu, govorimo i nećemo da ćutimo da je to zločin, poručio je on i upitao: "Šta su vam ta deca zgrešila i zašto poslednjeg dana, kada ste sela popalili, ljude pobili, zločin proslavili, zašto se i decu ubili?".

Šta su vam krivi ljudi u koloni, da ih proterate i otmete imovinu, zar je jedino moguce napraviti državu samo kad njih nema, pitao je Vučić.

On je poručio da je Srbija zemlja koja ceni mir, zemlja koja nikoga ne ugrožava nikoga i ništa ne traži osim mira, saradnje i pomirenja, ali ne pristaje na poniženje, niti na ćutanje.

Propadnici našeg naroda su proganjani, masakrirani, pokrštavani, a danas nam pridike o demokratiji drže oni čije ulice nose ime Mileta Budaka, tvorca slogana "Srbe na vrbe", istakao je Vučić.

Sada postoji Srbija o kojoj smo sanjali, dovoljno jaka, ozbiljna i spremna da svoju decu zaštiti i onemogući bilo kakve nove "Oluje", rekao je Vučić, navodeći da bi više od toga bio poziv na novi rat i krv.

To ne činimo, bilo je dosta krvi i ovom prostoru, naglasio je on, Srbiji i Hrvatskoj je potreban mir, život, deca da rastu, budu bezbedna, uče i da pamte. To pamćenje je naša osnova i zalog za budućnost, naša reč će biti mir, naglasio je predsednik Srbije.

On je poručio i da neće biti jedan od srpskih lidera koji će se praviti da ne vidi koliko nepravde je učinjeno srpskom narodu.

Srbija kada priča o Oluju, Jasenovcu, govori o svojoj muci jadu stradanju, ali se ne raduje i nikada neće tuđim žrtvama i tuđoj muci. Poštujemo i uvek pokazujemo pijetet, ali neka znaju da Srbija nikome neće dozvoliti da se ćuti o njenim žrtvama. Osnova za mir je pravo na sećanje, dostojanstvo i pamćenje, rekao je Vučić.

Od 2014. godine Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju srpska stradanja, rekao je Vučić, naglasivši da je "na tu činjenicu ponosan".

"A srećan sam i ponosan što vidim da je ceo srpski narod razumeo značaj te ideje, našeg zajedničkog rada. Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ništa i bili bismo mnogo slabi, baš kao te 1995. godine", rekao je Vučić.

Srpska suza posle mnogo decenija ima roditelja, ponosan sam jer nam nisu zabranili srpsko ime i prezime, imamo svoju slobodnu i nezavisnu državu koja sme da ustane u odbranu svoje budućnosti.

Agresije ne nazivamo više intervencijama i kampanjama, a zločine protiv našeg naroda ne nazivamo incidentima, već pravim imenima, naglasio je Vučić, ističući da Srbija ne ćuti ni o zločinima koje su njeni građani počinili.

Vučić je rekao da autoput i novi most koji se grade preko Save pokazuju koliko se Srbija promenila, kako vodi pametniju i mudriju politiku.

Borićemo se za svoj narod blagostanjem i snaženjem, jer zajednički i ujedinjeni mozežmo sve, a razjedinjenima će nam ponoviti 1995 i 1941, upozorio je on.

Srbi, pamet u glavu, čuvajmo ono što imamo, gradimo zemlju, brinimo o svojoj deci i štitimo Srbiju, zaključio je Vučić.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da Hrvatska nikada nije krila da je njihov san i cilj zemlja bez Srba.

Ako su pomislili da će ulaskom u EU sakriti tragove nečoveštva, prevarili su se. Dovoljno je da se uzmu samo dva popisa i vidi se da je stotinu hiljada Srba manje u današnoj Hrvatske, predočio je Dodik.

Ove godine su uspeli da dovedu jednog Srbina na obeležavanje svoje sramote, a on je pristao na tu predstavu naspram stotine hiljada Srbe koji nisu spremni da budu pokriće zločinu, rekao je Dodik.

Tom jednom nije lako, ali sam je birao. Ne mogu da dokučim već 25 godina šta slavi Hrvatska - opustele prostore koje su naseljavali Srbi ili stradanje drugih naroda? Kao svoj praznik slave Srb bez Srba, Knin bez Krajišnika i Smiljan bez Tesle, naveo je Dodik.

On je dodao da se sva zajednička okupljanja Srbije i RS tiču stradanja ili obeležavanja borbe za slobodu i ocenio da je 25 godina posle Oluje svima jasno da je to deo "genocidnog sna koji je sprovodila NDH".

Dodik je poručio da se nikada ne sme dozvoliti da se takvo zlo ponovi, niti da Srbi ponovo budu izbeglice.

Naša osveta je to što smo zajedno iznad ove reke, jer Sava protiče i kroz Jasenovac, Gradišku, Šabac, Beograd i Sajmište i ona svedoči o stradanju našeg naroda. U njoj je krvi koliko i vode, ona je svedok našeg stradanja kroz vekove, istakao je Dodik.

Naša osveta, dodao je on, što postoje Srbi koji ovde odaju poštu našim žrtvama jer da su se ostvarili njihovi planovi o progonu, nas ovde ne bi bilo.

Deo tog plana je i zločinačka akcija Oluja, da Srbi više ne postoje. Oluja iz 1995. godine je samo završni cilj etničkog čišćenja i genocida Srba u prošlom veku, ocenio je Dodik.

Samo jaka Srbija je garancija naše bezbednosti i stabilnosti, Srbija i RS će večno postojati, kao što postoji ova reka ispod nas, dodao je on.

Komemoraciji na mostu u Sremskoj Rači prisustvovale su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a opelo srpskim žrtvama u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" služio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da su se okupili da obeleže 25 godina od tužnog i tragičnog događaja koji je doživeo "naš nevini narod".

Taj tragični događaj doživeo je naš narod ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od onih koji govore gotovo istim jezikom, verom i sa kojima su vekovima živeli zajedni i delili dobro i zlo, poručio je srpski partijarh.

Jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u Hrvatskoj, ukazao je on, bila je što su etnički Srbi i pravoslavni po veri.

Vučić i Dodik su otkrili na mostu i spomen ploču žrtvama "Oluje", a na vencima je napisano "Deco Krajine, otadžbina vas neće zaboraviti". (kraj) vip/ivt

Share: