Odgovor na "lažne" izbore

10:20 10. 08. 2020. FoNet | Zoran Pavić

Beograd - Organizovanje Skupštine slobodne Srbije (SSS) odgovor je na nedavne parlamentarne izbore, koji su "lažni, pokradeni" i održani uz ogromne pritiske vlasti, medijsku propagandnu i različite oblike izbornih nepravilnosti i falsifikovanja izbornih rezultata, izjavio je danas akademik Dušan Teodorović.

Kao član Organizacionog odbora SSS, on je na konferenciji za novinare najavio da će Skupština biti sastavljena od profesionalno ostvarenih ljudi i dostajanstvenih građana, koji su svojim dosadašnjim radom i ponašanjem dali nedvosmislen doprinos razvoju demokratije.

Teodorović je na platou ispred Filozofskog fakulteta objasnio da se, u tom smislu, razgovara sa velikim brojem eminentnih pojedinaca, nevladinih organizacija i sindikata.

On je posebno naglasio da će SSS inicirati dijalog sa Evropskom unijom (EU) i njenim institucijama, jer EU mora biti zainteresovana za ostvarivanje demokratije u Srbiji.

Istakao je da SSS pruža punu podršku dr Lejli Ćeranić iz Novog Pazara, koja je, posle velikog požrtvovanja kao jedini infektolog u lokalnoj bolnici tokom epidemiloške krize, smenjena sa funkcije pre nekoliko dana, kao i Aleksandru Obradoviću, koji je otkrio aferu „Krušik“.

Član Organizacionog odbora SSS Savo Manojlović posebno je ukazao da 51,1 odsto građana Srbije nije izašlo na "lažne izbore".

On je ponovio da su pre izbora potpisi za pojedine stranačke liste koje su učestvovale na izborima prikupljane u organizaciji vladajuće stranke, što je još jedan dokaz izbornih manipulacija.

Manojlović je rekao da će SSS formirati pojedinačne savete, poput saveta za poljopredu i zdravstvo, i najavio da bi Skupština slobodne Srbije trebalo da bude konstituisana do kraja septembra, u skladu sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije.

Dragan Kleut, koji se obratio novinarima ispred Saveta za poljoprivredu SSS, ukazao je da izjava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića o izvanrednom rodu pšenice u ovoj godini nije tačna, jer je, prema njegovim rečima, prinos pšenice manji do 40 odsto u odnosu na neke prethodne rodne godine.

Kleut je predočio da je tržište pšenice u Srbiji monopoliizovano u interesu nekoliko oligarha, a da se oni zalažu za tržište na kojem će cena biti formirana na osnovu berzanskih cena sa relevantnih međunardonih berzi.

On je, takođe, ukazao i na činjenicu da se državna zemlja sve više daje u zakup stranim kompanijama, i to na rok od 30 godina, dok domaći poljoprivredni proizvođači tu zemlju ne mogu da zakupe.

Kleut je upozorio i da su u proteklih osam godina subvencije u poljoprivredi značajno smanjene, a u pojedinim kategorijama i ukinute. (kraj) zvs/zp

 
Share: