Osnova daljeg pomirenja

17:41 23. 08. 2020. FoNet

BEOGRAD - Stranka slobode i pravde (SSP) objavila je danas Platformu o regionalnoj saradnji, čiji je cilj da bude osnova daljeg pomirenja i prosperitetne budućnosti svih koji žive na prostoru zapadnog Balkana.

Taj dokument je, kako se navodi, usvojen polazeći od trauma negativnog nasleđa ratova iz devedesetih godina, stotina hiljada izgubljenih života, razorenih domova i proteranih ljudi, kao i sa svešću o neophodnosti punog pomirenja i zajedničkog života svih naroda na prostoru zapadnog Balkana.

Stranka slobode i pravde ukazuje da je vođena željom za uspostavljanjem odnosa u regionu na bazi istinskog pomirenja, saradnje i napretka, kao i namerom ispravljanja istorijskih nepravdi prema svim narodima koji su bili žrtve suludih nacionalnih projekata, zločina, etničkog čišćenja i pljačke u režiji određenih nacionalističkih elita.

Platforma je, dodaje se, doneta sa pogledom u budućnost našeg regiona koju SSP vidi u Evropskoj uniji i u kojoj narodi žive u dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na uzajamnom poštovanju i saradnji.

Jasno smo opredeljeni da izgradimo društvo na bazi poštovanja prema svim nevinim žrtvama ratova devedesetih godina. Za nas su žrtve ljudi, a ne brojevi i zastave. Žrtvama dugujemo poštovanje, a njihovim porodicama istinu o sudbini njihovih najmilijih, kao i pronalaženje i kažnjavanje zločinaca, navodi se u prvoj tački Deklaracije.

Pitanje nestalih osoba tokom ratnih sukoba devedesetih godina vidimo kao humano i humanitarno, a ne kao političko ili nacionalno pitanje, i u skladu s tim predlaže se formiranje zajedničke komisije za pronalaženje nestalih osoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

Njen zadatak bi bio da kroz punu koordinaciju svih nadležnih institucija u najkraćem mogućem roku rasvetli sudbinu svakog nestalog čoveka, jer su hiljade ljudi čija je sudbina i dalje nepoznata ogromna hipoteka na našu zajedničku budućnost, dok je bol njihovih porodica podsetnik nemara lažnih čuvara nacionalnih interesa.

Insistiraćemo na brzom procesuiranju svih počinilaca ratnih zločina, čija su nedela nanela ogromnu bol pordicama i štetu odnosima među narodima. Oni koji su u ime bilo kog naroda ili nacije učinili zločine prema nevinim ljudima moraju odgovarati pred sudovima i dobiti kazne koje će jasno potvrditi naše opredeljene da živimo ne u senci zločina već u duhu pravde, pomirenja i zajedničkog napretka, stoji u Deklaraciji.

Naglašava se da će se afirmisati rigorozna zakonska procedura za svako izazivanje nacionalne, verske ili rasne netrpeljivosti i mržnje, uz puno sankcionisanje svakog isticanja simbola, parola i drugih obeležja, koja u sebi nose uvredu i bol za druge narode, vere i tuđe žrtve.

U Deklaraciji se navodi da je neophodno obavezati se da će u najkraćem mogućem roku biti rešeni svi zaostali i nerešeni imovinsko-pravni odnosi koji su nasleđe ratova devedesetih godina i zalagati se da se obezbedi pripadnicima svih naroda korišćenje svih prava koja su izgubili, jer su bili druge nacionalnosti, ili vere tokom ratnih operacija.

Podsticaćemo uključivanje političkih predstavnika Srba u institucije i vlade u regionu, sa jasnim stavom o nužnosti njihovog samostalnog delovanja, polazeći od toga da oni najbolje znaju šta je njihov interes i kako da ga štite. Srbi u regionu će u Srbiji imati partnera i aktivnog pomagača da ostvare sva svoja prava, uz nedvosmisleno poštovanje suvereniteta država u kojima žive, navodi se u Deklaraciji.

Dodaje se da će privredna razmena, regionalni ekonomski projekti i zajednički nastupi na trećim tržištima, lišeni bilo kakvih prepreka u aktima i ekonomskim politikama regionalnih činilaca, biti u fokusu saradnje i da treba da budemo jasno usmereni na stvaranje jedinstvenog ekonomskog, privrednog, trgovinskog i carinskog prostora zapadnog Balkana, kao prosperitente evropske regije čije države su punopravne i ravnopravne članice Evropske unije.

U Deklaraciji se naglašava neophodnost razmene kulturnih i sportskih aktivnosti u cilju stvaranja zajedničkog i kulturnog prostora, kao i razmena studenata, sa ciljem povezivanja akademskih zajednica i afirmacije znanja kao najveće komparativne prednosti 21. veka.

Kroz jedinstvenu mrežu dokumentarističkih centara podsticaće se izrada i emitovanje dokumentarnih programa o stradanjima civila tokom ratova devedesetih godina, a uradiće se sve da se kreiraju uslovi za dijalog između predstavnika verskih zajednica u pravcu pomirenja, saradnje i prihvatanja različitosti, kao jednog od najvećih bogatstava zapadnog Balkana, zaključuje se u Deklaraciji.

Stranka slobode i pravde ističe da su bez pomirenja naroda zapadnog Balkana i započinjanja dijaloga među narodima, a ne među od naroda odrođenim elitama i režimima, građani ovog dela Evrope osuđeni na loš život i dodaje da nam je u procesu pomirenja neophodna pomoć Evrope, kao i svih onih koji veruju u evropske vrednosti i koji građane zapadnog Balkana smatraju Evropljanima. (Kraj) is

Share: