Nedemokratski izbori

15:58 02. 09. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Stranka slobode i pravde (SSP) ukazala je danas da je najstarija nemačka politička fondacija "Fridrih Ebert" u svom izveštaju konstatovala da izbori u Srbiji nisu sprovedeni u demokratskim uslovima, kao i da je to rezultat nedostatka političke volje Vučićevog režima da organizuje fer i poštene izbore.

"Na ovaj način Fondacija praktično potvrđuje sve ono što smo govorili pre i posle izbornog procesa i pridružuje se velikom broju relevantnih međunarodnih organizacija, koje tvrde da saziv aktuelnog parlamenta ne odgovara realnom odnosu političkih snaga u društvu", stav je SSP.

Uz manjak poverenja u izborni proces, navodi SSP, to će uticati na produbljivanje političke krize.

Stranka slobode i pravde ističe da se zalaže za dijalog svih političkih aktera pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji treba da dovede do sveobuhvatnog sporazuma, koji određuje uslove za normalan izborni proces po ugledu na Pržinski sporazum u Severnoj Makedoniji.

"Sporazum treba da obezbedi otvaranje Javnog servisa za drugačije mišljenje i opoziciju, kao i precizan model zaštite birača od pritisaka i ucena kojim su izloženi. Ovakav sporazum u sebi mora da sadrži i mehanizme kontrole primene svega što je dogovoreno", navodi SSP. (kraj) bdb

Share: