Sporazum za Beograd

22:49 04. 09. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je danas u Vašingtonu sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a prištinski mediji objavili su fotografiju verzije sporazuma za Beograd na kojoj nema potpisa američkog predsednika Donalda Trampa.

U tekstu sporazuma za Srbiju se navodi u tačkama jedan i dva da će obe strane "Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd)" primeniti dogovore o autoputu Beograd - Priština, odnosno o železnici, koji su potpisani 14. februara 2020. godine.

U dokumentu se navodi da će dve strane raditi sa američkim korporacijama na Memorandumu o razumevanju o finansiranju autoputa "Mira", železničkom saobraćaju Priština-Merdare, Niš-Priština, kreditima za mala i srednja preduzeća, dodatne bilateralne projekte i da će DIFC otvoriti predstavništvo u Beogradu.

Dve strane operacionalizovaće objekte na prelatu Merdare, priznaće diplome i profesionalne sertifikate, a pridružiće se agencijama Sjedinjenih DRžava u izradi Studije izvodljivosti o podeli resursa jezera Gazivode.

Obe strane pridružiće se sporazumu o malom Šengenu, u kojem su već Srbija, Albanija i Severna Makedonija

Strane će diverzifikovati snabdevanje energijom, a obe strane se obavezuju da neće koristiti 5G opremu od neproverenih prodavaca, a tamo gde takva oprema već postoji, ove strane se obavezuju da je uklone, ističe se u sporazumu. (kraj) lj/ ivt

Share: