Najvažnije - nema priznanja

15:23 05. 09. 2020. FoNet/Sputnjik | Velimir Ilić, Ivana Šanjević

MOSKVA - Sporazum Beograda i Prištine u Vašingtonu komentarišu i stručnjaci za Balkan u Rusiji!

"Za Srbiju je najvažnije da u pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu, tokom potpisivanja formalnog bilateralnog sporazuma, nije došlo do priznavanja nezavisnosti Kosova, izjavio je za Sputnjik specijalista za Balkan, docent Moskovske ekonomske škole pri Moskovskom državnom univerzitetu, Mihail Lobanov.
On ocenjuje da je reč o socijalno-ekonomskom sporazumu koji ne menja svetsku političku scenu, već daje impuls razvoju regiona.

"Moguće je da će zahvaljujući tom dogovoru biti skinuta pitanja koja se tiču ograničenja protoka srpske robe na teritoriju Kosova, što je bila jedna od najvećih prepreka normalizaciji odnosa. Bez uspostavljanja dijaloga u toj sferi apsolutno je nemoguće da se govori o zbližavanju pozicija po spoljno-političkim pitanjima", smatraLobanov

Naučni saradnik Evropskog instituta Ruske akademije nauka Pavel Kandelj obratio je pažnju na to da je američki predsednik Donald Tramp "uspeo da izvuče" od svojih partnera sporazume koji se tiču Izraela, "pre svega za svoju predizbornu kampanju".

"Naravno, to može da se smatra nekom vrstom ustupka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mada to nije mnogo koštalo Beograd, jer Srbija i Izrael su i do sada imali prijateljske odnose", objašnjava Kandelj, ali i prognozira da će, u perspektivi, Brisel i Vašington nastaviti pritisak na Beograd kako bi priznao nezavisnost Kosova. (kraj) vip/ivt/nm

Share: