Razgovor Putin - Vučić

11:26 10. 09. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd-Moskva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i obavestio ga o razgovorima u Vašingtonu i Briselu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije i navedeno da su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju, a saopštenje o telefonskom razgovoru izdao je i Kremlj.

U saopštenju sa Andrićevog venca dodaje se da su Vučić i Putin razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou.

Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije.

"Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije", naglasio je Vučić.

Vučić je Putinu izrazio zahvalnost na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

U saopštenju Kremlja se ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio danas predsednika Rusije Vladimira Putina o razgovorima u Vašingtonu 4. septembra i Briselu tri dana kasnije, kao i da je Putin potvrdio nepromenjivost stava Moskve o kompromisnom rešenju pitanja Kosova koje mora da odobri Savet bezbednosti UN.

U saopštenju na sajtu predsednika Rusije navodi da je telefonski razgovor dva lidera inicirala srpska strana. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: