Smernice novoj Vladi Srbije

18:21 08. 10. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji izneo je danas očekivanje da će Izveštaj Evropske komisije o Srbiji u Beogradu biti shvaćen kao podstrek i smernice za dalji rad, posebno kada bude izabrana nova Vlada Srbije.

Varhelji je, obraćajući se članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU), ocenio da izveštaj konstatuje pozitvna dešavanja u usklađivanju zakondavstva, kao i uspehe na ekonomskom planu pre krize korona virusa.

Kada je reč o demokratskim institucijama i vladavine prava, očekujem i nadam se da izveštaj vidite kao podstrek za dalji rad, rekao je Varhelji.

Potrebno je sprovođenje reformi na održiv način koji zahteva istinski dijalog, jer je potreban konsenzus u društvu kada je reč o EU, rekao je on.

Upitan da li će Srbiji biti uskraćena ekonomska pomoć EU ukoliko izostane napredak u oblasti vladavine prava, Varhelji je rekao da postoje vrlo jasna pravila u metodologiji šta se može učiniti ako nema napretka ili ako je registrovano nazadovanje i da nema potrebe za novim merama.

Jasno je iz našeg izveštaja da se moraju ubrzati neke stvari, ocenio je Varhelji, kako bismo sledeće godine mogli dati drugačiji izveštaj. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: