Poziv za ubrzanje reformi

11:34 09. 10. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Izveštaj Evropske komisije je jedan snažan poziv Srbiji da ubrza reformski proces, posebno u određenim oblastima zato što se na Srbiju računa, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je za RTS ocenila da Evropska unija razume da je Srbija potencijalni zamajac jugoistočne Evrope i da je deo onog revitalizovanog evropskog koncepta, ali i same EU u budućnosti.

Zato nas i poziva, ne zato što nam se preti suspenzijom, kako sam slušala ovih dana, već zato što se uviđa da može brže i mi i sami kažemo da bi trebalo u nekim stvarima brže, predočila je Joksimović.

Mi uviđamo gde su neka od kašnjenja i ova vlada i buduća će dobro analizirati gde su bila određena kašnjenja zbog objektivnih okolnosti, posebno pandemije, a gde možda mi nismo pokazali dovoljno entuzijazma, predvidela je ona.

O zahtevu opozicije, tokom sastanka sa komesarom Oliverom Varheljijem, da Srbiji ne treba dati novac bezuslovno, Joksimović je navela da je povlačenje sredstava vezano za napredak u pregovaračkom procesu i reforme u vladavini prava.

I za zemlje članice EU ove godine prvi put je napisan izveštaj o stanju u vladavini prava, rekla je Joksimović i istakla da su takve interpretacije priča "kako bismo mi voleli da se vodi politika prema Srbiji, jer mi nismo na vlasti".

Imali su priliku da to urade u okolnostima koje su bile mnogo povoljnije, a nisu uradili ništa, smatra Joksimović. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: