Principi, pa imovina

19:36 29. 10. 2020. FoNet

Brisel - Delegacije Beograda i Prištine razgovarale su danas u Briselu o finansijskim potraživanjima i imovinskim pitanjima, ali je zbog različitih stavova potrebno utvrditi principe za vođenje dijaloga jer će problem imovinskih prava biti rešavan godinama, izjavio je šef srpske delegacije Petar Petković, dodavši da je bilo govora i o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Kad je o imovini reč, Petković je rekao da se mora znati "koje su osnove za razgovor" i naveo da su to "međunarodni standardi, naši unutrašnji propisi i sve ono što je važno da se unapred dogovori" da bi mogao biti vođen razgovor o javnoj imovini, privatnoj imovini, imovini Srpske pravoslavne crkve i imovini države Srbije.

"Mi za svaki naš objekat, svaku našu firmu, svaku fabriku posedujemo dokaze koji pokazuju ko je ulagao na prostoru Kosova i Metohije", naglasio je.

Da bi se uopšte došlo do tih konkretnih pitanja potrebno je i da budu utvrđeni "zajednički principi za ulazak u razgovor", ekspertski predlog je srpska delegacija danas predala, a sam problem imovine, prema rečima Petkovića, "biće rešavan godinama".

"Ako toga (zajedničkih principa) nema, sve ono o čemu pregovarate - posle može da se interpetira na različite načine i samim tim nećete nigde završiti", konstatovao je Petković.

Srpska delegacija je pokrenula pitanje ZSO, "tako je počeo naš bilateralni i posle trilateralni sastanak sa prištanskom stranom", naveo je šef srpske delegacije."Koje god pitanje da se pokrene u okviru dijaloga, bez formiranja ZSO mi ne možemo da napredujemo u dijalogu i to je sad svima jasno", konstatovao je Petković, napominjući da ćemo videti kako će sad prištinska strana "da se ponaša po tom pitanju".

Petković je apostrofirao da je neprihvatljiva "ona priča" o formiranju ZSO "onako, kako je to takozvani Ustavni sud takozvanog Kosova odredio".

To nije deo opštih principa dogovorenih 2015. godine u Briselu, "to je nešto što može da se nazove nevladina organizacija" i nama "to ne treba", podvukao je.

"Nama treba ozbiljna instititucija, dakle ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, i ovde je reč o formi, reč je o suštini, reč je o kolektivnim pravima za srpski narod na Kosovu I Metohiji", objasnio je Petković. (kraj) dpv

Share: