Suvišni pasoši, nepotreban PCR

20:28 30. 10. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na video sastanku sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevom doneto nekoliko bitnih odluka koje će se primenjivati najkasnije od 10. novembra, a jedna od njih je da će od tada građani ove tri zemlje moći bez PSR testa da putuju iz jedne u drugu državu.

"Ono što je važno za ljude je da će od tada sasvim sigurno moći da se bez PSR testova ide iz naše zemlje u Severnu Makedoniju i Albaniju i iz Albanije i Severne Makedonije da se dolazi u Srbiju", kazao je Vučić .

Vučić je rekao da će narednih dana ministri zdravlja tri zemlje formulisati dogovor o tome kako jedni drugima da pomognemo, da uvek primimo pacijente iz Skoplja i Tirane, a da oni mogu da prime naše pacijente koji se nalaze na teritoriji bilo koje od tih zemalja, da se regulišu troškovi."Da vidimo kako da pomognemo jedni drugima oko vakcina, da se negde pojavimo zajedno u njihovoj nabavci", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je na video konferenciji postignut "potpuni dogovori oko tri tačke".

Prema njegovim rečima, postignut je dogovor o radnim dozvolama, međusobnoj pomoći prilikom poplava, zemljotresa, požara i svih drugih elementarnih nepogoda, kao i još bržem carinskom radu, da bi naši kamioni i ljudi što kraće čekali na granicama.

Vučić je rekao da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve što je neophodno da bi posle tog datuma bilo moguće putovanje samo sa ličnom kartom između ove tri zemlje.

"Do 10. novembra ćemo gledati da završimo sve tehnikalije i onda ću da napravim jedan put automobilom do granice sa Severnom Makedonijom, zatim i do granice sa Albanijom da pokažem na svom primeru da je moguće da imate samo ličnu kartu i da uđete na teritoriju te dve zemlje", kazao je Vučić. (kraj) is/lč/dpv

Share: