Nekažnjeni zločini

23:09 18. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Vašington - Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa reagovao je na vest da su na lokaciji Kiževak u blizini Raške u Srbiji, pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, podsetivši da je do sada, zbog prikrivanja ratnih zločina odgovarao samo jedan vojni zvaničnik, prenosi u sredu Radio Slobodna Evropa.

"Još pronalaze tela sahranjena u Srbiji, žrtve (Slobodan) Miloševićevog etničkog čišćenja na Kosovu. Do danas je pronađeno preko 900 žrtava kosovskih Albanaca", napisano je na zvaničnom tviter nalogu Odbora, uz link ka vesti o pronalasku posmrtnih ostataka.

Posmrtni ostaci otkriveni su 16. novembra, na lokaciji kamenoloma Kiževak u Raškoj, potvrdli su tada za Radio Slobodna Evropa direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju i predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.

Grđaliju je rekao da se radi o ostacima tela kosovskih Albanaca i da se na toj lokaciji iskopavanja vrše pet godina.

Reagujući na tu vest, Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD je naveo da zbog masovnih grobnica i zataškavanja zločina niko nije odgovarao pred sudovima u Srbiji, dok je samo jedan zvaničnik Srbije odgovarao pred međunarodnim sudovima.

Za ratne zločine na Kosovu, među kojima je i prebacivanje leševa ubijenih kosovskih Albanaca u masovne grobnice, u Haškom tribunalu 2011. godine osuđen je bivši pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vlastimir Đorđević na ukupno 27 godina zatvora. Ta kazna kasnije mu je smanjena na 18 godina. (kraj) vbr/js/dpv

Share: