Ignorisanje inicijative

16:43 23. 11. 2020. FoNet

BEOGRAD - Posle sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja o izboru poverenika za zaštitu ravnopravnosti, predsednica Upravnog odbora Romskog centra za demokratiju iz Bujanovca Ivana Stošić kaže da je netransparentnost u postupanju Parlamenta samo još jedan dokaz o stavu koji država ima u odnosu na civilni sektor.


Navodi da se ne radi o tome ko je kandidat i budući poverenik, već o činjenici da se na mišljenje civilnog sektora nije ni obratila pažnja.

"Činjenica je da inicijativa postoji, činjenica je da je to stav velikog broja onih koji se bave zaštitom ljudskih prava u Republici Srbiji, i činjenica je da je Narodna skupština ignorisala sve to", podseća Stošić.

Kaže da su tek na sednici saznali da je predlagač poslanička grupa SNS i da je kandidat doskorašnja poverenica.

"Ali, sve i da jesmo, opet ostaje činjenica da o transparentnosti i legitimitetu ovog procesa ne možemo govoriti", naglašava Ivana Stošić.

Svim poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, Romski centar za demokratiju podneo je inicijativu da kandidatkinja za poverenika za zaštitu ravnopravnosti bude diplomirana pravnica Emila Spasojević, zaposlena u stručnoj službi institucije Poverenika. (kraj) def/nm

 

Share: