Vakcine pre kraja godine

01:37 25. 11. 2020. FoNet | Davor Lukač

Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vućić najavio je večeras da će se država truditi i dati sve od sebe da u narednih mesec dana obezbedi milion doza vakcina protiv kovid virusa i da "ne pita koliko to košta".

Vučić je, tokom obilaska gradilišta kovid bolnice u Batajnici, rekao da će Srbija nabaviti sve vakcine kao i Evropska unija, ali i one koje proizvode Rusija i Kina.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da je Srbija za četiri meseca uspela da izgtadi kovid bolnicu u Batajnici, a uskoro že biti gotova i ona u Kruševcu, u šta je država uložila veliki novac, više desetina miliona evra kako bi se sačuvali zdravlje i životi ljudi.

Vučić je naveo da je samo danas testirano više od 22.000 građana i da će taj dnevni nivo uskoro biti 30.000, što je iscrpljujuće za ljudske i finansijske kapacitete zdravstva u Srbiji.

On je najavio da će prve vakcine protiv korone, kad se nabave, biti date zdravstvenim radnicima, jer je njih 250.000 najugroŽenije, a potom i za vojsku i policiju.

Vučić je napomenuo i da će i sam primiti vakcinu zajedno sa prvim vojnicima.

U kovid bolnici u Batajnici će, kako je objasnio, da se leče pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a u njoj će raditi 1.500 medicinara, kao i još 900 u Kruševcu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić nije propustio da pomene opoziciju, koju je optužio da su letos, u vreme talasa pandemije, napadali policiju i zauzimali Skupštinu Srbije, "govorili da korona nije ništa, pozivali ljude na demonstracije usred policijskog časa, kršili svesno zakone ove zemlje".

On je, govoreći o zabrani koju su mu izdale prištinske vlasti, objasnio da je, nakon otkrivanja greobnice pored Raške, rekao da su predstavnici Srbije želeli da, u skladu sa dogovorom iz Brisela, odu i na neku od lokacija na Kosovu gde se sumnja da ima sličnih grobnica.

Ponosan sam što sam predsednik zemlje koja nema problem da kaže da nijedan zločin ne sme da ostane nekažnjen, naglasio je Vučić, dodajući da otkrivanje masovne grobnice kod Raške nije urašeno bez znanja srpskih vlasti, ali da se pokazalo i da, sa druge strane, obećanje kosovskog rukovodstva kad je suprotan proces u pitanju, ne znači ništa. (kraj) dal/dpv

Share: