Inovirani finansijski zakoni

19:50 26. 11. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune poreskih i carinskih zakona, kao i Zakona o republičkim administrativnim taksama.

Izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kako je ranije rekao ministar finansija Siniša Mali, predviđeno je pojednostavljenje poreskih postupaka.

"Za one koji imaju zahteve za povraćaj i preknjižavanje ili više plaćenog ili pogrešno plaćenog poreza, kao i zahteve za odlaganje plaćanja poreza koji duguju, biće omogućeno da to urade preko e-portala poreske uprave. Ubrzavamo i pojednostavljujemo procedure", rekao je Mali.

Izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu uvode se novine u tu oblast.

Mali je kazao da porez na nasleđe i poklon, kao i porez na prenos apsolutnih prava više neće raditi Poreska uprava, već će biti preneseni na lokalne samouprave.

"To je izvor prihoda za lokalna samouprave, tako da s jedne strane smanjujemo opterećenje koje ima Poreska uprava koja može da se bavi svojim izvornim aktivnostima i ovlašćenjima, a s druge dajemo mogućnost lokalnim samoupravama da se na pravi način organizuju i da maksimiziraju naplatu poreza" , rekao je Mali.

Izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama ukida se i smanjuje dosta taksi, kako bi bilo umanjeno opterećenje na privredu. (kraj) is/lč/dpv

Share: