Odnosi Srbije i NATO

17:37 02. 12. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

Beograd - Srbija i NATO imaju istoriju koja se ne može i ne sme ignorisati niti zaboraviti, a kojom je uslovljen negativan stav prema NATO u našoj zemlji, ali treba da postoji saradnja između Srbije i NATO, izjavio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Žarko Obradović.

Obradović se, sa zamenicom Odbora Vesnom Marković i članovima Draganom Šormazom i Dušicom Stojković, sastao sa ambasadorom Holandije u Srbiji Žilom Bešor Pluhom i atašeom za odbranu ambasade Norveške Egilom Deltvietom, a tema sastanka je bila odnos NATO i Srbije, saopšteno je iz Skupštine.

Obradović je kao primer dobre saradnje naveo rezultate misije NATO na Kosovu i Metohiji.

"Srbija u Prištini nema partnere koji se pridržavaju dogovorenih sporazuma, Rezolucija 1244 se ne poštuje, da nemamo saradnju sa NATO situacija po nealbansko življe na teritoriji Kosova i Metohije bila bi daleko teža", smatra Obradović.

Ambasador Holandije Žil Bešor Pluh naglasio je da je Srbija među partnerima koji prednjače po broju projekata, kako vojinih, tako i civilnih.

Istakao je da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i da je pohvalno što ona ne znači izolaciju, već izbalansiranu saradnju sa svim međunarodnim partnerima. (kraj) lj/dpv

Share: