Vakcinaški nacionalizam

16:16 05. 12. 2020. FoNet | Davor Pašalić

Beograd - Lider Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je da su vlade najrazvijenijih država rezervisale gotovo celokupan prvi kontingent vakcina protiv virusa korona i da će mali deo ostati zemljama u razvoju, što bi moglo da produbi krizu u svetu, saopštila je danas Narodna stranka.

U ovom trenutku raste "vakcinaški nacionalizam". Prve vakcine će otići u Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Evropsku uniju i Japan, a onda sledi nemilosrdna trka, rekao je Jeremić tokom video predavanja na britanskom Univerzitetu Bristol, u organizaciji Advokata bez granica.

Jeremić je ocenio da trka za vakcinama neće biti blaža ni među članicama EU, iako tvrde da su mnogo bolje organizovane nego na početku pandemije, kada je dolazilo i do uzajamne konfiskacije medicinske opreme.

Uz konstataciju da će raspodela vakcine biti najvažnije pitanje na planeti u prvom kvartalu sledeće godine, Jeremić je dodao: "Svetska zdravstvena organizacija očajnički pokušava da skrene pažnju javnosti na taj problem, jer od dobijanja vakcine zavisi da li ćete živeti normalno".

Jeremić je izjavio da su "slične situacije dovodile do revolucija". (kraj) lj/drp/dpv

Share: