Vlast uz uvoznički lobi

18:39 08. 12. 2020. FoNet

Beograd - Vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem zadužila je Srbiju od 2012. godine za 16 milijardi dolara, a namerava da i tokom 2021. godine brutodruštveni proizvod bazira na uvozu, dakle da ostane uz uvoznički lobi, izjavio je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj predlogu budžeta za narednu godinu.

Aleksić je apostrofirao da je javni dug ove godine dostigao 62 odsto brutodruštvenog proizvoda, "što znači da je ova vlast svakog građanina Srbije zadužila za 2 000 evra", računajući i nerođenu decu, što bi građani trebalo da znaju "kada im govre o bajkama da smi mi ekonomski tigar ili država koja je jača od Nemačke i evropskih zemalja".

"Vlada Srbije je predvidela da i 2021. bude nastavljena politika podsticaja uvoza i ubijanja domaće privrede i domaće proizvodnje, jer prihod od PDV u zemlji pada za 12 odsto, to jest za 11,9 milijardi, a prihod iz uvoza od PDV raste za 14 procenata, odnosno raste za 64 milijarde, pa se više od polovine budžeta puni od uvoza", rekao je Aleksić.

S ozbirom na to da danas počinje rasprava o budžetu u Narodnoj skupštini, Aleksić je ocenio da će svi poslanici "horski govoriti ono što su im napisali i hvaliti budžet, takmičeći se ko će reći bolji hvalospev o predsedniku države, ministru finansija i ostalima"."Ne očekujemo, niti bi građani treblo da očekuju da će bilo ko od njih moći bilo šta  kritički da kažu o onome što je najvažniji zakon koji se svake godine usvaja u skupštini, a to je Zakon o budžetu", rekao je Aleksić i istakao da bi kritička reč mogla da se čuje samo od nekolicine poslanika manjina i jednog samostalnog poslanika. (kraj) dep

 

 

Share: