Ojačan represivni mehanizam

16:44 09. 12. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

Beograd - Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da je Vlada Srbije u 2020. godini pokazala jasnu političku volju i posvećenost strateškom pristupu u borbi protiv korupcije, koja će naredne godine biti nastavljena, između ostalog, izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Proteklih godina usvojen je set antikorupcijskih zakona i oni danas predstavljaju izuzetan normativni mozaik, a naročito je važan Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji je stupio na snagu u martu 2020. godine, sa odloženim dejstvom primene - godinu dana od dana stupanja na snagu, navodi se u saopštenju.

Srbija je u proteklom periodu ojačala i zaokružila svoj represivni mehanizam, a jednaku pažnju posvetila je i preventivnom delovanju.

Sve to doprinelo je da se od 2019. godine ne nalazimo na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o borbi protiv korupcije, prema izveštaju usklađenosti sa GREKO preporukama, usvojenim na zasedanju tog tela krajem marta 2019. godine.

U saopštenju se navodi da drugi izveštaj o usklađenosti sa GREKO preporukama, objavljen 26. novembra, prikazuje konkretan napredak u poređenju sa ranijim Prelaznim izveštajem usklađenosti iz 2019. godine, imajući u vidu da su dve preporuke u potpunosti ispunjenje, 10 delimično a samo jedna je neispunjena.

Prošle godine usvojen je novi Zakon o sprečavanju korupcije usaglašen sa GREKO preporukama, koji je zamenio dotadašnji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i predstavlja krovni preventivni antikorupcijski propis.

Taj zakon, koji je stupio na snagu 1. septembra 2020. godine, obezbediće zaštitu javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije i jačanje integriteta i odgovornosti organa javne vlasti i javnih funkcionera. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: