Od lažnih vesti do rata

16:27 10. 12. 2020. FoNet | Davor Pašalić

Hag - Novinar američke Televizije Si-En-En Kristijana Amanpur izjavila je danas da "lažne vesti" nisu nov fenomen i navela da su političari iz Srbije, Hrvatske i srpski lideri iz Bosne i Hercegovine često koristili medije da bi izazvali rat i etničku mržnju.

Četvorogodišnje izveštavanje medija o zločinima u BiH je dovelo do toga da tadašnji predsednik SAD Bil Klinton formira koaliciju radi okončanja nasilja i rata, rekla je Amanpur, učestvujući na Konferenciji o svetskoj slobodi medija, organizovanoj u Hagu.

Kristijana Amanpur je ocenila da je izveštavanje medija o zločinima u BiH i genocidu u Srebrenici sprečilo Zapad da dozvoli da se nešto slično dogodi na Kosovu.

Nijedan demokratski lider nije želeo da se to ponovi, zbog čega je izvedena intervencija, ali isto se nije dogodilo u Ruandi, gde nije bio prisutan veliki broj novinara kao u BiH, pa je izvršen genocid, izjavila je Amanpur.

Ona je navela da pandemija virusa korona svedoči da je razlika između istine i laži često identična razlici između života i smrti. (kraj) lj/drp/dpv

Share: