Ključno formiranje ZSO

16:42 10. 12. 2020. FoNet

Brisel - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu da su tokom današnje sedme runde razgovora na tehničkom nivou s delegacijom Prištine glavne teme bile imovina, finansijska potraživanja i formiranje Zajednice srpskih opština, dok je šef kosovske delegacije Skender Hiseni za albanske medije naglasio da su na stolu bili katastar i penzije, ali je zapelo već na prvom pitanju, pa problem penzija nije razmatran.

Petković je rekao da je pitanje ZSO bilo prvo otvoreno, da je prošlo "skoro 2800 dana od potpisivanja Briselskih sporazuma, a ZSO nije formirana".

Za nas je to ključno pitanje i da bi dijalog bio uspešan neophodno je da dođe do formiranja ZSO, naglasio je Petković.

Nastavljen je razgovor o imovini i finansijskim potraživanjima, o kojima se razgovaralo i na prošlom sastanku, dobro je da se posle sedam ipo godina konačno govori o tom "osetljivom, krupnom i veoma kompleksnom pitanju".S obzirom da su pozicije Beograda i Prištine po pitanju imovine i finansijskih potraživanja veoma udaljene, predložili smo da prvo utvrdimo principe za uspostavljanje sistema po kome se vodi razgovor, rekao je Petković. 

Kad je reč o javnoj i privatnoj imovini, Beograd traži da "mi podnosimo naše dokaze o tome šta je finansirano, ko je vlasnik, ko je ulagao", uz poštovanje međunarodnih standarda posebno u delu koji se odnosi na privatnu imovinu, a tek tada dolaze mehanizmi i posebna tela da bi u paralelnom procesu to pitanje bilo rešeno sveobuhvatno i pravično.

Priština nastupa sa svojim stavovima i gledištima, dodao je Petković.

Skender Hiseni je ocenio da su "naša stajališta veoma udaljena i, od našeg poslednjeg susreta 29. oktobra, ostali smo na istim pozicijama".

On je najavio nastavak ekspertskog razgovora Beograda i Prištine za januar 2021.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak poručio je da je, održavanjem druge runde razgovora o finansijskim zahtevima i imovini između Kosova i Srbije, napravljen još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, prenosi europeanwesternbalkans.rs.

Kasnije večras Lajčak je putem tvitera pozdravio "glavne pregovarače Beograda i Prištine na sedmoj održanoj rundi dijaloga u Briselu", dodao da su nastavljeni razgovori "o finansijskim i imovinskim zahtevima, i nastavićemo ponovo 2021. godine. (kraj) dep

 

Share: