Nema volje za EU

12:47 12. 12. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenjuje da je, činjenica da je Jadranka Joksimović i dalje ministarka zadužena za evropske integracije Srbije, dokaz da ne postoji politička volja da se sprovode reforme koje bi Srbiju približile Evropskoj uniji (EU).

"Umesto smene ili ostavke, jer je za vreme njenog mandata zaustavljen proces pridruživanja Srbije, Joksimović nastavlja da razloge za neotvaranje pristupnih poglavlja traži u Briselu", navodi se u pisanoj izjavi Stefanovića.

Da je tačna njena izjava da se u Srbiji živi kao u većini evropskih zemalja, Stefanović tvrdi da bi se u tom slučaju i u Evropi izbori sprovodili u atmosferi medijskog mraka i stalnog ucenjivanja građana, parlament sastojao od članova samo jedne političke opcije, a rasprava o budžetu za 2021. svela Na "prostačke uvrede koje poslanici upućuju novinarima i glumcima".

"Ništa od ovoga se ne dešava u zemljama članicama EU. U Srbiji je u proteklih devet godina uništena demokratija, o čemu svedoči izveštaj Fridom hausa, ugrožena je vladavina prava - što je naglašeno u izveštajima Evropske komisije, a zemlja je u konstantnom slobodnom padu na listama Reportera bez granica koje pokazuju stanje slobode medija", podseća Borko Stefanović. (kraj) vbr/ivt/nm

Share: